'Als jij vriendelijk bent tegen andere mensen, dan zijn zij dat ook tegen jou'

21 oktober 2021

Onze bewoners zitten vol prachtige verhalen. Over hun leven voordat ze bij ons kwamen wonen. We vroegen hen ernaar en naar hun ervaringen in onze villa’s. Lees hier het verhaal van mevrouw Ong, bewoner van Zorgvilla De Kleine Heide. Op de foto met haar dochter Lindy.

Toen zij meer zorg nodig bleek te hebben, vonden de kinderen voor haar een ideale plek: Zorgvilla De Kleine Heide in Son en Breugel

Een aantal jaar geleden zag zij zich na een lelijke val gedwongen te verhuizen naar een appartement. Toen zij meer zorg nodig bleek te hebben vonden de kinderen voor haar een ideale plek: Zorgvilla De Kleine Heide in Son en Breugel, bij Eindhoven. En daar woont mevrouw Ong nu alweer drie jaar. Zelf uitgebreid vertellen over haar ervaringen lukt niet zo goed meer. Maar als haar dochter, die bij het gesprek aanwezig is, begint over de Vietnamese loempiaatjes in het dorp, en de vogels in de volière bij de villa, dan straalt mevrouw Ong intens.

Muziekuitvoeringen horen tot haar favorieten. Ze zingt en dirigeert volop mee.

Openstaan voor haar omgeving dat doet mevrouw Ong volop. In haar eigen appartement is ze in feite alleen om er te slapen. De maaltijden gebruikt ze beneden, en er is veel te beleven. Muziekuitvoeringen horen tot haar favorieten. Ze zingt en dirigeert volop mee. Twee keer per week komt er bovendien een pianiste, dan speelt zij met de vingers piano mee op de tafel. En als er geen live uitvoering is, dan zet één van de gastvrouwen wel muziek of een mooie chanson op – ook weer om mee te zingen. De keuken helpt ze graag mee met het schoonmaken van groenten. 'Ik vind het fijn om nuttig bezig te zijn,' zegt mevrouw Ong.

In haar werkzame leven heeft zij dat volop gedaan. Geboren op Java in Indonesië, vertrok zij als zovele jongeren na de HBS naar Nederland om er te studeren. Een klasgenoot met wie zij eerder verkering had gehad, en die inmiddels in Delft studeerde, stond haar in Nederland op te wachten en zo werd de relatie weer opgepakt. Mevrouw Ong studeerde farmacie in Amsterdam. In 1954 trouwden zij, en haar man vond werk in Eindhoven, bij Philips. In die stad rolde mevrouw Ong de apotheekwereld binnen, eerst als waarnemer en later kon zij de Woenselsche Apotheek overnemen. Door stadsverniewingsplannen moest het pand helaas worden gesloopt. 'Dat was heel treurig,' herinnert mevrouw Ong zich. Gelukkig kon de apotheek voortgezet worden op een andere locatie. Daarna kwam er toestemming voor de bouw van het eerste gezondheidscentrum in Eindhoven, op het Kastelenplein. De apotheek werd omgedoopt naar Apotheek de Gender, vernoemd naar de beek. Veel van die zorgverleners zijn heel goede vrienden van het echtpaar Ong gebleven.

'Allemaal prettige mensen, allemaal hele lieve mensen hier. We hebben geboft.'

Contact maken doet mevrouw Ong nog altijd heel graag. Ook dat is een reden dat zij graag in de gemeenschappelijke ruimtes van Villa De Kleine Heide vertoeft. Dat gaat haar heel goed af, zo vertelt zij: 'Als jij vriendelijk bent tegen andere mensen, dan zijn zij dat ook tegen jou. En als ze dat niet willen, dan is het hun verlies. Mijn moeder heeft dat mij geleerd.' Als contact maken ook samen gaat met lekker eten, dan is het helemaal mooi. Zo waren moeder en dochter Lindy blij verrast toen ze begin dit jaar ontdekten dat er in het centrum van Son, op loopafstand van Villa De Kleine Heide een keer per week een kraampje staat met Vietnamese loempiaatjes. Met een heel vriendelijke en enthousiaste jonge verkoopster.

Over het leven in en rond De Kleine Heide spreekt mevrouw Ong niets dan goeds: 'Allemaal prettige mensen, allemaal hele lieve mensen hier. We hebben geboft.'

Bekijk Villa De Kleine Heide

Uitgelicht nieuws

Direct contact