Lekker eten is voor iedereen belangrijk!

Jürgen van Poppel (50), Kok bij Villa De Kleine Heide:

Mijn hobby is mijn werk geworden.

'In 2020 kwam ik als ZZP’er binnen bij Villa De Kleine Heide in Son en Breugel. Ik wist direct dat de Villa goed bij mij paste. Inmiddels ben ik in vaste dienst bij Zorggroep De Laren en ik ga er voorlopig niet meer weg!

Mijn hobby is mijn werk geworden. In de loop der jaren heb ik zo’n beetje in de hele Brabantse horeca gewerkt. Ik stond in de keuken van meer dan 30 restaurants, en heb ook in het Efteling-hotel gewerkt.

In de Universiteit van Tilburg mocht ik zelfs een keer voor Koningin Beatrix koken, dat was wel heel bijzonder.

In de reguliere horeca is een koksleven niet makkelijk; je werkt 7 dagen in de week en bent soms wel 12 uur per dag in touw. Dat trekt een zware wissel op je gezondheid en je sociale leven.

Na een verkeersongeluk besloot ik het roer om te gooien en te kiezen voor een regelmatiger baan. Ik heb vijf jaar lang gekookt in door de gemeente gesubsidieerde sociale eetgelegenheden in Tilburg. Daar konden mensen met een kleine beurs voor € 3 een driegangenmenu krijgen. Ik vond het een uitdaging om met een klein budget de lekkerste gerechten te maken, dat gaf zoveel voldoening.

Samen eten haalt mensen uit hun isolement. Een lekkere maaltijd verbindt en maakt blij.

Natuurlijk is Villa De Kleine Heide een andere setting dan de Tilburgse wijkrestaurants, maar ik zie zeker overeenkomsten. Ook bij de Villa stop ik extra veel liefde in de gerechten en zie ik dat dat echt gewaardeerd wordt. Juist koken voor ouderen vind ik heerlijk om te doen. Voor sommige bewoners is de warme maaltijd echt het hoogtepunt van de dag. Ik vind het mijn taak om daar iedere keer een klein feestje van te maken.

Ik loop vaak door de huiskamer om een praatje te maken met de bewoners. Dan vraag ik bewust wat zij lekker vinden en probeer ieders wensen te vervullen.

Eten moet niet alleen gezond en lekker zijn, het oog wil ook wat. Dat geldt voor iedereen, van welke leeftijd dan ook.

Heeft iemand slikproblemen en kan hij alleen gepureerd voedsel eten? Dan peins ik er niet over om alles samen in de blender te gooien. Ik zorg voor een mooi opgemaakt bord, met aparte bolletjes in drie kleuren en een heerlijk sausje erover. Dat ziet er zoveel gezelliger uit en smaakt beter.

Zorggroep De Laren is een prima werkgever. Ik heb absoluut geen heimwee naar mijn tijd als ZZP’er en ga met veel plezier naar mijn werk.

Je ziet iedere dag dezelfde mensen, leert ze goed kennen en bouwt echt een band op.

Dat contact vind ik zo belangrijk. We hebben geregeld een koksoverleg. Tijdens zo’n bijeenkomst ontmoet ik collega’s van andere Villa’s. Een ideale gelegenheid om kooktips en nieuwe ideeën uit te wisselen. Op die manier wordt het werk nooit saai!'

Werken bij Zorggroep De Laren

Direct contact