Op het moment dat iemand ouder wordt, is het aan ons om de belevingswereld weer te vergroten

Peter Degger, locatiemanager Zorgvilla Hamer
Peter Degger, locatiemanager Zorgvilla Hamer

‘Ik ben al ruim 25 jaar actief in allerlei facetten van de zorg. Ik heb gewerkt met kinderen, jongeren met autisme, mensen met gedragsproblemen, de tbs… Maar de ouderenzorg was nieuw voor mij. Een interessante doelgroep, omdat de ouderenzorg in Nederland in mijn ogen vrij regulier is. “Dat mag wel anders”, dacht ik bij mezelf. Met méér oog voor welzijn en geluk. Toen ik in 2011 zag dat het bestemmingsplan van het toenmalig Hotel-Restaurant Hamer - waar ik altijd tegenover heb gewoond - wijzigde, werd mijn interesse gewekt. In 2015 ben ik als locatiemanager gestart bij Villa Hamer. Een mooie stap, waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad.

Als bewoner ben je belangrijk voor ons

Het belangrijkste onderdeel van ouderenzorg vind ik het welzijn. Want welzijn is geluk. Daarom zetten we bij Villa Hamer in op de kwaliteit van leven. Het thuisgevoel. Daarom kennen wij onze bewoners en weten we wat eenieder gelukkig maakt. Zo is er een mevrouw die het liefst om half 2 ‘s nachts Rummikub speelt. Waarom zou zij voor half 11 ‘s avonds klaar moeten zijn? Dit is haar thuis. We hebben geen haast, geen verplichtingen. Een nieuwe bewoner drinkt in de avond graag een Oude Klare, als dit niet in huis aanwezig is, dan halen we dat toch even? Deze mentaliteit geldt bij ons voor alles. Ook in de activiteiten die we organiseren. Yoga, bloemschikken, beweging, muziek, concerten, bridgen, uitjes, wandelen, een kerkdienst met de pastoor zelf. Momenteel zijn we bezig met een kookboek met gerechten van en door onze bewoners. Niet alleen het menu en de ingrediënten, maar vooral het verhaal achter het gerecht. Ik vind het prachtig als je dat soort dingen kunt creëren voor elkaar.

Om de visie op hoogwaardige ouderenzorg te waarborgen, binnen én buiten de villa, hebben we de stuurgroep Gezondheid & Welzijn ‘complexe zorg’ Berg en Dal opgericht. Allerlei zorgpartijen zitten in deze stuurgroep. Daar vloeien weer allerlei werkgroepen uit: welzijn, dementiezorg, palliatieve zorg etc. Ook vergadert de KBO, de Ouderenadviseurs van Berg en Dal, bij ons in de villa. En, nemen wij deel aan de Lokale Alliantie van Nijmegen en Berg en Dal. Belangrijk is het om actief het welzijn van alle ouderen in onze omgeving een warm hart toe te dragen.

Het mooiste is dat al onze mensen persoonlijke aandacht voorop hebben staan

We hebben overigens een geweldig team binnen de villa. Stuk voor stuk fantastische mensen. Zoals Rudi, de kok, hem kende ik van voormalig restaurant de Put. Ik heb hem verwelkomd om bij Villa Hamer te komen werken. Omdat hij geweldig kookt, natuurlijk! Ook zorgen we dat we jaarlijks versterking hebben van HBO Verpleegkunde stagiaires. Want de ouderenzorg staat in nauw contact met medische zorg. We investeren continu in scholing en samenwerking. Maar het mooiste is dat al onze mensen persoonlijke aandacht voorop hebben staan. We zorgen dat onze bewoners zich gewaardeerd en veilig voelen. We hebben bijvoorbeeld een bewoner die elke dag naar buiten wil, dan gaan wij regelen dat dit mogelijk is. Ook toen 2 jaar geleden er veel sneeuw viel was dit mogelijk, sneeuw kan je ruimen en tegen kou kunnen we haar kleden. Denken in mogelijkheden maakt het leven mooier en leuker. Denk niet alleen in rol of functie, denk in mogelijkheden en kleur het leven daarmee mooier. Zo speelt onze kok bijvoorbeeld regelmatig een klein privé concertje.

Ik haal er enorm veel voldoening uit als ik een bewoner zie glunderen

Onze mindset is dat de kwaliteit van leven wordt vergroot door de dingen die je nog wél kunt doen. Ik zie het als mijn taak om bewoners te blijven verrassen. Op het moment dat iemand oud wordt, en diens kring wordt kleiner, dan is het aan ons om de wereld weer te vergroten. In onze hal hangen bijvoorbeeld fotolijsten met de geschiedenis van Berg en Dal. Een stukje historie, voor en van onze bewoners. Wij maken als het ware een levensboek voor diegene. Wat tevens een mooi stuk nalatenschap is voor de familie. Herinneringen oprakelen met elkaar. Ik haal er enorm veel voldoening uit als ik een bewoner zie glunderen. Als ik weer een foto krijg van één van onze mensen, vol met blije gezichten. “Wij snáppen het”, denk ik dan.’

Bekijk villa Hamer Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina
Direct contact