We horen hier in huis wel eens: "Ah, dáár heb je de vriendinnen!’"

Mevrouw Visser woont in Villa Marijke Elisabeth
Mevrouw Visser woont in Villa Marijke Elisabeth

Soms lopen dingen in het leven totaal anders dan gehoopt. Dat overkwam mevrouw Visser, die samen met haar man twee jaar geleden hun keuze hadden laten vallen op een appartement in Villa Marijke Elisabeth. Het eigen appartement, in Lunteren, was verkocht, de verhuisdatum stond vast. En toen sloeg het noodlot toe, haar man werd ernstig ziek en overleed. “Toen zat ik met de vraag: kan ik hier alleen heen? Maar feitelijk was er geen keuze meer. Mijn dochters, van wie één in Engeland woont, hebben me toen gigantisch goed geholpen om de overstap naar Villa Marijke Elisabeth te maken. Ontzettend lief”.

We spreken mevrouw Visser (84) in het appartement dat zij en haar man hadden uitgezocht. Het is op de verdieping, met dakkapelletjes die de zitkamer een knusse uitstraling geven. “Aan het eind van die verhuisdag zag het er al best gezellig uit. En wat een geluk, de eerste keer dat ik beneden ging lunchen raakte ik fijn aan de praat. Met iemand met wie ik nog altijd heel goed op kan schieten. We horen hier in huis wel eens ’ah, dáár heb je de vriendinnen!’, zegt ze lachend. We wandelen samen even het dorp in, gaan koffie drinken op een terrasje. We vinden dezelfde hobby’s leuk. We schilderen wekelijks op woensdag hier in huis, binnenkort start zelfs een serie Japans schilderen, heel bijzonder lijkt me dat. Verder breien we lapjes voor het Rode Kruis. Dat doen we vaak ’s middags beneden. Zelf breien en anderen helpen, als er steken vallen. Heel gezellig."

Boeken lezen is haar favoriete bezigheid. Laatst met haar verjaardag kreeg ze weer een fijne stapel. Koffie drinken doet mevrouw Visser vrijwel altijd in haar eigen appartement. Maar er zijn uitzonderingen, want af en toe is er een mededeling: ‘morgen beneden koffie met taart’. “En als je dan vraagt naar de aanleiding, zegt de locatiemanager Jeroen: ‘gewoon, om het leven te vieren’. Dat vind ik zo fijn van hem.”

Zo zijn er wel meer aangename verrassingen in het programma. Regelmatig zijn er klassieke muziekuitvoeringen, verzorgd door Stichting Muziek In Huis die huiskamerconcerten coördineert in het hele land. Of een uitstapje naar een mooie tentoonstelling in museum Singer in Laren. “Twee jaar geleden vroor het even flink en toen zijn we met een bus naar de Loosdrechtse plassen gereden. Zo bijzonder, want wanneer zie je nog schaatsers? En toen het heel warm was gingen we ook naar de plassen, maar toen om de koelte op te zoeken. En we hadden een fijne boottocht op de Vecht.

De natuur kunnen ervaren is voor mevrouw Visser belangrijk. In Lunteren woonde ze met haar man in de bossen. Nu ook kijkt ze uit over de boomtoppen. Vlak in de buurt van de villa zijn ook twee bijzondere openbare tuinen waar zij graag heen gaat. ’s Zomers is de botanische tuin een heerlijk uitje. “Dan is het daar prachtig, en er staan ook allemaal naambordjes bij, leuk om mijn kennis van de plantennamen weer even op te frissen. Verder ga ik ook graag naar het Pinetum, de tuin vol groenblijvende coniferen en bomen, dus ook ’s winters mooi om te zien. Sommige zijn wel meer dan 100 jaar oud. Allemaal op loopafstand met de rollator, heerlijk!”

bekijk Villa Marijke Elisabeth Lees andere portretten
Direct contact