De dag begon met een persoonlijke en warme inleiding door onze directeur, Esther van Dalen, die het belang van dit project nog eens extra onderstreepte. Vervolgens nam Sander de Hosson, longarts en medeoprichter van Carend, ons mee in een inspirerende lezing over palliatieve zorg. Zijn verhaal bood niet alleen nieuwe inzichten, maar nodigde ook uit tot een interactief gesprek met de aanwezigen. De bijdrage van Sander maakte duidelijk hoe belangrijk het is dat zorgverleners goed voorbereid zijn op de laatste levensfase van hun cliënten en wat dit betekent voor hun werk en welzijn.
Na de lezing volgden twee rondes van workshops, waarbij iedereen kon kiezen uit vier verschillende onderwerpen. Zo konden medewerkers hun kennis verdiepen over onder andere voeding in de palliatieve fase, de rol van intimiteit en seksualiteit in de laatste levensfase en nieuwe ontwikkelingen in de uitvaartwereld. Tijdens de lunchpauze was er de mogelijkheid om posterpresentaties van de verschillende villa's te bekijken en ervaringen uit te wisselen met collega's.
De dag werd afgesloten met de presentatie van het informatieboekje Nu praten over later, dat de nodige handvatten biedt voor het voeren van gesprekken over de laatste levensfase. De gastvrouw van Groot Kruivestein merkte treffend op dat de hele dag gekenmerkt werd door een sfeer van harmonie en verbinding, wat de bijeenkomst een absoluut gouden randje gaf.
Workshops:
1. Voeding is meer dan eten en drinken, ook in de palliatieve fase – door Lisette Bossert
2. Oude gewoontes en nieuwe ontwikkelingen in de uitvaartwereld – door Leonie van de Tillaart
3. Intimiteit en seksualiteit in de laatste levensfase – door Yvonne Erduran en Linda van Vroenhoven
4. Palliatieve en terminale zorg vanuit zorgperspectief – door Janneke Schermers
Het was een inspirerende dag waar verbinding, kennisuitwisseling en reflectie centraal stonden. We kijken terug op een bijzondere afsluiting van dit project en willen alle collega’s en deelnemers bedanken voor hun waardevolle bijdragen.