We hebben het goed gehad. En ik nu nog, eigenlijk

De heer Maalste woont in Villa Hamer
De heer Maalste woont in Villa Hamer

De heer Maalste kende Zorgvilla Hamer al voordat hij er zelf kwam wonen. Zijn vrouw woonde hier toen ze niet meer zelfstandig thuis kon wonen. En hij bezocht haar dagelijks. Na haar overlijden werd het voor hem tijd om een zorgappartement te zoeken. En zo klopte hij opnieuw aan bij Villa Hamer. Wat bleek: het enige appartement dat toen vrij was, was precies het appartement waar zijn vrouw had gewoond. “Daar, in dat bed in de slaapkamer, heeft zij geslapen. En daar is zij ook overleden,” vertelt hij nuchter tijdens ons gesprek in zijn woonkamer. “Ik denk er niet te veel bij na, het zijn feiten.”

Positieve ondertoon

Zo is Dhr. Maalste, geboren in 1932, in meer opzichten een nuchtere man. Hij relativeert de huidige problemen in de wereld: “Ach, dat is van alle tijden.” Het is geen man van grote betogen. Zijn woorden zijn eenvoudig, maar altijd met een positieve ondertoon.

Hij prijst zichzelf gelukkig. “In het hoofd is alles nog goed, de benen doen het nog.” Over de zorg in de villa is hij tevreden: “De sfeer is prima en de verzorging optimaal.” Zelfs als hij zegt dat het leven voor hem nu een kwestie van ‘uitzitten’ is, klinkt dat niet als zelfbeklag, maar als een nuchtere vaststelling.

Houvast in kleine dingen

Toen de heer Maalste net in de villa woonde maakte hij kennis met een andere bewoonster, met wie het enorm klikte. “Ik heb met haar een klein jaar lang een heel gezellige tijd beleefd. Toen overleed zij helaas ook. Een lieverd, net als mijn vrouw”.

Houvast zoeken in kleine dingen is zijn devies. Het wekelijkse bezoek van één van zijn twee dochters, die niet dichtbij wonen, waardeert hij enorm. Zijn zoon, die in Engeland woont, ziet hij minder vaak. Maar ze hebben jaarlijks een familieweekend in een hotel op Texel, een lang gekoesterde traditie. “De kinderen kunnen heel goed met elkaar opschieten, erg fijn.”

Kaartbroeders

Elke week komen oude vrienden naar de serre van de villa voor een middagje bridgen. Deze kaartbroeders houden hem ook op de hoogte van wat er in de buitenwereld gebeurt. Al leest hij zelf ook dagelijks de krant. Ontbijt, lunch, diner – hij geniet van alle maaltijden in de gemeenschappelijke eetruimte beneden. Ook bij de koffie van elf uur, de thee en het glaasje wijn ’s middags is hij van de partij. “Vaste routine moet je wel houden hè.”

Van een dubbeltje een kwartje maken

Dhr. Maalste had jarenlang een handelsbedrijf in het Duitse Kleef, waar hij ook vijf jaar woonde. Zijn kinderen zijn daar geboren. Zijn motto was altijd: van een dubbeltje een kwartje maken. “Ja, hoe gaat dat? Met ups en downs. Maar uiteindelijk is het goed gelukt. Voor de jaarvergadering word ik als aandeelhouder altijd opgehaald. Ik kan niet zeggen dat ik gepensioneerd ben, ik ben ‘gestopt met werken’. Zo gaat dat met een klein bedrijf hè. Maar na het stoppen heb ik met mijn vrouw veel cruises gemaakt, onder andere een wereldreis. Helemaal verzorgd, erg fijn. Net als hier in Villa Hamer. Ja, we hebben het goed gehad. En ik nu nog, eigenlijk,” besluit hij, met een warme blik op de foto van zijn vrouw op het dressoir.

Bekijk villa hamer Lees andere portretten
Direct contact