Het is een hele trouwe kerkgemeenschap. Ik ben nog steeds lid en krijg via de kerk regelmatig bezoek

Mevrouw Sluiter woont in Villa Sluysoort
Mevrouw Sluiter woont in Villa Sluysoort

Mevrouw Sluiter (85) en haar dochter lopen Villa Sluysoort binnen. Ze zijn terug van een uitstapje met de auto, langs de Vecht. Het is prachtig lenteweer. ‘’Dat is zo fijn hè mam, dat er nu tijd is om deze gezellige dingen samen te doen.’’ Tot voor kort waren het zware tijden. Maar liefst elf keer is mevrouw opgenomen geweest voor acute zorg in het ziekenhuis. Het thuis wonen in Houten werd steeds moeilijker, ondanks alle mantelzorg en huishoudelijke hulp. Zelfs met het geluk dat juist deze dochter in dezelfde plaats woont, en ook nog eens in de wijkverpleging werkt. Na de opnames kon mevrouw telkens terecht in zorgpensions, maar de laatste keer lukte dat niet meer. Door te googelen op ‘zorghotels regio Utrecht’ vond dochter Villa Sluysoort en ze gingen samen kijken. Tot grote tevredenheid van haar moeder: “Ik vond het heel sfeervol en dacht meteen: hier zou ik wel willen wonen. Ik ben hier nu acht maanden en het is fantastisch. Thuis moest ik toch van alles regelen en dat hoeft hier niet meer, heerlijk. Ik voel me heel bevoorrecht." Ook dochter geniet zichtbaar van het ‘ontzorgd’ zijn. Bijna wekelijks gaan ze samen even op pad; een boodschapje doen of ergens een kopje koffie drinken.

'Mijn man z'n carrière, ik de zorg thuis'

Met de plek Maarssen heeft mevrouw Sluiter geen speciale band, maar ze heeft al in zoveel verschillende plaatsen gewoond. Het langst in Boskoop en ze heeft in Amersfoort gewoond, waar ook de drie dochters werden geboren. Haar man werkte als militair in Den Haag. Met haar eigen werk, als diëtist, was zij al veel eerder gestopt. Dat was op het moment dat haar moeder zeer ernstig ziek was en zij besloot haar te verzorgen. “Ze is trouwens helemaal opgeknapt en is zelfs 104 jaar oud geworden”, lacht mevrouw Sluiter. “Ik heb het zorgen nooit erg gevonden, ook niet thuis met de kinderen. We hadden een echt rollenpatroon. Mijn man zijn carrière, ik de zorg thuis. Ik vond het heerlijk."

Trouwe gemeenschap

Het geloof hadden mevrouw Sluiter en haar man gemeen. Aangesloten bij de gereformeerde kerk synodaal (nu PKN) stortte ze zich op het kerkelijk maatschappelijk werk. “Het was een fijne tijd en een rijk sociaal leven. Ook onze kinderen waren er volop actief. Later in Houten was ik ook sterk betrokken en ik ben nog steeds lid. Het is een heel trouwe gemeenschap, ik krijg regelmatig bezoek uit Houten. De live diensten, die volg ik nu via YouTube. Zo hoor ik er nog een beetje bij!”

<lees verder onder de foto>

Genoeg bezigheden

Het sociale, de betrokkenheid vindt zij ook terug in de villa. “Ik kan eigenlijk niemand noemen hier, die niét aardig is”. Haar dochter, die is getrouwd met een zoon van de dominee in Boskoop en ook actief is in de kerk in Houten prijst de gastvrijheid in Villa Sluysoort: “die houding van alle medewerkers om het mensen naar de zin te maken”. Ah, daarover gesproken. Een schoonheidsspecialiste, daar zou mevrouw Sluiter graag gebruik van kunnen maken. Die wens is inmiddels ingewilligd.

Mevrouw Sluiter is er heel reëel in. “Ik denk dat dit dan mijn laatste station is. Maar ik kan er goed mee leven hoor, er zijn hier genoeg bezigheden, ik handwerk nog altijd graag, en krijg veel visite. De weken vliegen om”.

Bekijk villa sluysoort Lees andere portretten
Direct contact