Binnenzitten, daar hou ik niet zo van

In memoriam

Mevrouw van de Breevaart-Vlot  is 97 en woont in Villa Duinstaete in Bloemendaal
Mevrouw van de Breevaart-Vlot is 97 en woont in Villa Duinstaete in Bloemendaal
'Ik wil mijn dochter niet belasten met fulltime mantelzorg'

Mevrouw van de Breevaart-Vlot (97) wandelt elke dag minstens een half uur, doet inkopen in het winkelcentrum in Amstelveen met de auto. Kortom: ze is zeer zelfstandig. Maar omdat ze zich zorgen maakte over haar ogen, besloot ze in 2018 om te gaan zien naar een woonruimte met zorg bij de hand. 'Ik wil mijn dochter niet belasten met fulltime mantelzorg.'

Ze ging met haar dochter op zoek maar vond nog niet direct iets van haar gading. 'Ik kan niet goed wonen op een plek waar ik iets tegen heb.' Toen kreeg ze een tip van een vriendin van haar dochter, zij had gefietst rond het terrein van Park Brederode in Bloemendaal. Daar zag ze Villa Duinstaete in aanbouw. Of dat iets was? Het beviel mevrouw Van de Breevaart op het eerste gezicht: een appartement met veel licht, precies waar ze van houdt!

Van geheel zelfstandig wonen in Hoofddorp naar een appartement in een villa met zorg was even wennen voor mevrouw Van de Breevaart. Zo dacht ze dat alles automatisch zou worden aangereikt. "Maar het is andersom. Je kunt hier alles krijgen, maar moet er wél om vragen,' lacht ze. 'Zo is het ontbijt ook geregeld. Je geeft je wensen door en dan staat het klaar. Het is maar goed dat er geen compleet ontbijtbuffet staat, anders zou ik moddervet worden.' Ze kiest ervoor om beneden in de eetkamer en niet in haar appartement te ontbijten.

'Het park hier is prachtig!'

Zo zijn er nog meer keuzes te maken in Duinstaete. Meedoen aan activiteiten bijvoorbeeld. Dat doet mevrouw Van de Breevaart als ze kan altijd. Een excursie naar Beeckestijn in Velsen, een uitstapje naar IJmuiden – ze is graag van de partij. Tot in haar vorige woonplaats was ze ook verwoed bridgespeelster, ze was lid van twee clubs. Hier in Bloemendaal heeft ze nog geen geschikte bridgestek kunnen vinden. Maar in Villa Duinstaete vermaakt zij zich prima, met zityoga, gymnastiek af en toe een concert. En, wat ze vroeger nooit van haar leven gedaan heeft, fotolijstjes met mozaïek maken, kralen rijgen en bordjes beschilderen. Als ze in haar eigen woonkamer is vult ze graag puzzels in, liefst die met cijfercodes. Elke dag maakt ze een wandeling, een rondje langs het meertje achter Villa Duinstaete. “Dat is minimaal 20 minuten. Als het mooi weer is, maak ik een extra rondje en het liefst ga ik twee keer per dag. Het park hier is prachtig.”

Ze was vroeger, zoals de overgrote meerderheid van de vrouwen in haar generatie, fulltime huisvrouw. Toen ze trouwde woonde ze eerst in Rotterdam, daarna in Den Haag. Haar man werkte voor KLM dat destijds het hoofdkantoor nog in de Hofstad had. Veel apparaten hadden ze niet in huis, het huishoudelijk werk was tijdrovend. Alle katoen werd uitgebreid gestreken, het portiek elke week geschrobd om maar iets te noemen. Geregeld reisde ze met haar man mee, als bijvoorbeeld de KLM een nieuwe lijn had geopend. Haar man is alweer lang geleden overleden. Ook haar zoon is zij eerder al verloren. Ze bezoekt hun graven regelmatig.

'Ik doe de meeste dingen nog helemaal zelfstandig.'

Ongeveer een keer per week komt haar dochter langs. 'Dan gaan we samen naar een winkel, bijvoorbeeld kleding kopen aan de Binnenweg in Heemstede. Of ik ga met haar Sinterklaasinkopen doen. Daar hou ik van, ik ben niet zo’n binnenzitter.' Mevrouw van de Breevaart heeft in Villa Duinstaete haar draai wel gevonden. En blij is zij vooral over een ding: 'Ik doe de meeste dingen nog helemaal zelfstandig.'

Bekijk Villa Duinstaete Lees andere portretten
Direct contact