Het huis is voor mij echt perfect!

Mevrouw Vos-de Graaf woont in Villa Maja in Rhoon
Mevrouw Vos-de Graaf woont in Villa Maja in Rhoon
‘’Mijn kinderen hebben me aangeraden samen met de andere bewoners te eten. En ze hebben gelijk!"

Toen mevrouw Vos-de Graaf in Villa MaJa kwam wonen kende zij de villa al door en door. Zij en haar man kwamen bijna wekelijks op bezoek bij een vriendin die er woonde. Twee jaar geleden overleed de man van mevrouw Vos. Zijzelf heeft Parkinson, en kreeg ook een hersenbloeding, met verlamming aan één zijde als gevolg. “Ik ben toen in revalidatie gegaan, en heb heel hard mijn best gedaan, Na een week of vijf was ik weer flink hersteld. Alleen het lopen gaat niet goed meer. Dus het was heel fijn dat ik in Villa MaJa terecht kon. Het is hier heel geweldig, de medewerkers zijn erg begaan en lief. Er wordt goed schoongemaakt en er is goede verzorging. Ze controleren bijvoorbeeld ook mijn bloeddruk regelmatig. Want ik heb ook een pacemaker, ja, ook dat nog, haha! Dat houden ze allemaal goed in de gaten”.

Werken als kapster

Water is de rode draad in het leven van mevrouw Vos-de Graaf. Opgegroeid aan de jachthaven van IJsselmonde, ging ze regelmatig uit zeilen met haar vader, op de Oude Maas. “Dat kan nu echt niet meer hoor, veel te druk!” Later trouwde ze met Wim Vos, een bekende scheepvaartondernemer in de Rotterdamse haven. Voor ze trouwde volgde ze de opleiding voor kapster, toentertijd in het Groothandelsgebouw. Ze werkte een tijdje in dienst, maar haar vader hield haar voor: wat je baas kan verdienen, kun jij ook. En hielp haar een eigen salon te starten. Net voordat dat leek te gebeuren, kreeg ze een ongeval met ernstig beenletsel. Als kapster in parttime dienst heeft ze toch nog fijn kunnen werken.

Een lintje

Goede herinneringen heeft ze aan het vele vrijwilligerswerk dat ze heeft gedaan. Ze was oprichtster van de hockeyclub in Barendrecht (en zelf geen hockeyster!), 25 jaar bij de Unie Van Vrijwilligers UVV, toen de middelste V nog stond voor ‘Vrouwelijke’ in plaats van ‘van’. 'Toen mijn man voor zijn werkzaamheden ooit een lintje kreeg, vond ik dat maar ‘een beetje aperij’. “Maar later kreeg ik er ook een voor mijn inzet voor de UVV en dat vond ik toch wel erg leuk. Ik was er trots op!”

Gezelschap

In Villa MaJa doet mevrouw Vos aan diverse activiteiten mee. Op haar tafel staat een creatief bloemstukje, en prachtige werkjes van keramiek. Die maakt zij in workshops die worden gegeven door een dochter van een andere bewoonster. En onlangs heeft ze erg genoten van een barbecue, in tenten bij de villa. “Zo gezellig en leuk allemaal, met optredens van verklede artiesten die speelden op gitaar en banjo”.

Het ontbijt gebruikt mevrouw Vos op haar eigen kamer. Voor lunch en diner gaat ze naar beneden. “Mijn kinderen hebben me dat aangeraden. En ze hebben gelijk. Ze hebben het beste met me voor. Mijn zoon die in de buurt woont, haalt me regelmatig op, dan eet ik bij hen, en dan brengt hij me om half negen weer naar huis. Het is prima hier. Het huis is voor mij echt perfect!”

Bekijk Villa Maja lees andere portretten
Direct contact