Een levenslooptekening is veel meer dan een verzameling herinneringen op papier. Het is een kunstwerk waarin de hoogtepunten, emoties en ervaringen van een bewoner op een unieke manier samenkomen. Dit draagt niet alleen bij aan een persoonlijke benadering van zorg, maar biedt ook een prachtige basis voor gesprekken tussen bewoners, familieleden en medewerkers.
“De levenslooptekening is een prachtig document waarin het levensverhaal van een bewoner wordt vastgelegd. Hiermee krijgen medewerkers en familie een diepere kijk in iemands achtergrond, wensen en wat écht belangrijk voor hen is.” – Jurjen Koopmans, locatiemanager Villa Hoefstaete
Hoe ontstaat een levenslooptekening?
Het proces begint met een bezoek van de kunstenares, die de bewoner ontmoet en in een persoonlijk gesprek duikt in zijn of haar levensverhaal. Een bijzonder en intens moment, waarin herinneringen tot leven komen en dierbare gebeurtenissen worden gedeeld.
Het resultaat is iets dat veel verder gaat dan een traditioneel herinneringsboek. De levenslooptekening krijgt een prominente plek in het appartement van de bewoner en is voor iedereen zichtbaar. Dit maakt het een waardevolle gespreksstarter tussen bewoners, familieleden en medewerkers, waardoor steeds nieuwe momenten van verbinding ontstaan terwijl oude herinneringen worden herleefd.
Vanuit het oog van de maker
Marianne, de kunstenares die de tekeningen maakt, werd benaderd door Jolien – activiteitenbegeleidster en gastvrouw in Villa Hoefstaete. Het was haar idee levensverhalen in beeld vast te leggen om zo op een betekenisvolle manier de bewoners een blijvend eerbetoon te geven. Eerder exposeerde Marianne al met haar schilderijen in de villa. “Schilderen is wat ik vooral doe.” Toen ze later de oproep van Jolien zag over de levenslooptekeningen, was haar nieuwsgierigheid meteen gewekt.
“Natuurlijk vind ik het tekenen mooi. Maar ik vind vooral de gesprekken erg bijzonder.” – Marianne
Tijdens haar bezoek stelt Marianne drie open vragen om het gesprek op gang te brengen. Soms begint het in het heden, soms keert ze terug naar de jeugd van de bewoner. Elk gesprek is anders, maar altijd persoonlijk, warm en soms ontroerend. “Het is zó bijzonder om op deze manier iemands verhaal te mogen vangen in beeld.”
Met zorg en aandacht verwerkt ze herinneringen, symbolen en belangrijke momenten tot een tastbaar eerbetoon aan een rijk leven – zichtbaar, waardevol en blijvend. Kortom: een kunstwerk met betekenis, voor de bewoner, voor de familie en voor iedereen die ernaar kijkt.
Een waardevolle keuze voor elke bewoner
Niet elke bewoner hoeft een tekening te laten maken, het is een persoonlijke keuze. Sommige bewoners vinden het fijn om hun herinneringen op deze manier vast te laten leggen, terwijl anderen ervoor kiezen dit niet te doen. Wat belangrijk is, is dat het een eerbetoon is aan iemands leven: geen boek dat in de kast verdwijnt, maar een betekenisvol kunstwerk, zichtbaar voor iedereen.
Bij Zorggroep De Laren geloven we dat goede zorg begint bij échte aandacht. Door het levensverhaal van onze bewoners centraal te zetten, zorgen we ervoor dat zij zich gezien, gehoord en begrepen voelen. Vanwege de prachtige impact van de levenslooptekening hopen we dit initiatief op den duur in alle villa’s van Zorggroep De Laren te kunnen introduceren. Zo willen we meer bewoners de kans geven om hun verhalen te vereeuwigen en een blijvende herinnering te creëren voor henzelf én hun dierbaren.
Meer weten over de levenstekening? Lees het volledige verhaal van Jurjen en ontdek hoe dit bijdraagt aan warme en persoonlijke zorg.