De vrijheid binnen het flexteam draagt bij aan de kwaliteit van zorg die ik lever

Antoinette van Mourik, Verzorgende IG en EVV van het flexteam met leaseauto
Antoinette van Mourik, Verzorgende IG en EVV van het flexteam met leaseauto

Achttien jaar geleden maakte Antoinette haar entree in de zorg. Als een verlegen en onzeker meisje begint ze aan haar carrière, niet wetende waar ze achttien jaar later zou staan. En zie haar nu. Als verzorgende IG niveau 3 én met haar EVV diploma op zak runt Antoinette met gemak in haar eentje de afdeling. Ze is binnen Zorggroep De Laren het aanspreekpunt voor bewoners en hun familieleden en zit meer op haar plek dan ooit. Een groot voordeel aan werken in het flexteam bij Zorggroep De Laren vind ik de flexibiliteit en vrijheid die je krijgt als Verzorgende IG. Als onderdeel van het flexteam werk je in verschillende teams en villa’s. Zo is geen dag hetzelfde en blijf ik leren en ontwikkelen. Dit heeft een positieve invloed op de kwaliteit van zorg die ik lever.

Geen moment spijt gehad van mijn keuze voor de zorg

Vanaf kleins af aan wilde ik de kraamzorg in. Hier kwam verandering in toen ik via mijn tante een vakantiebaantje kreeg bij een particulier herenhuis. Hier woonden zo’n acht bewoners, die naast de nodige zorg ook persoonlijke aandacht ontvingen. Nu ik er op terugkijk is het redelijk vergelijkbaar met de Zorgvilla’s van Zorggroep De Laren, maar dan een heel ander tijdsbeeld. Het werken in de zorg beviel me zo goed dat ik besloot een opleiding tot helpende te volgen en stage te lopen in verschillende zorg- en verpleeghuizen. Daar heb ik tot de dag van vandaag nooit spijt van gehad. Ik heb hier zoveel geleerd. Nadat ik mijn opleiding tot helpende had afgerond besloot ik verder te studeren voor Verzorgende IG. Met twee diploma’s op zak ben ik de praktijk ingerold, wat een nog veel grote leerschool bleek te zijn. Hier heb ik mij dan ook verder ontwikkeld, met de gedachte dat mijn ‘schooltijd’ achter mij lag. Tot 9 jaar geleden. Toen begon het weer te kriebelen, de drang om een verdiepingsslag te maken. Ik besloot de schoolbanken weer in te duiken en een opleiding tot EVV te volgen. Met dit diploma op zak ben ik nu binnen mijn team bij Zorggroep De Laren verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van afspraken in zorgdossiers van bewoners. Daarnaast fungeer ik als eerste contactpersoon voor de families.

Antoinette van Mourik
Antoinette van Mourik

Van een luisterend oor en mooie gesprekken fleuren niet alleen onze bewoners op, maar ik zelf ook

Als verzorgende IG binnen Zorggroep De Laren ben je onderdeel van een zorgteam, maar werk je ook veel zelfstandig. Naast het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, zoals het geven van injecties of het toedienen van medicatie, staat ook persoonlijke zorg en aandacht geven aan de bewoners centraal. “Het mooiste aan werken bij Zorggroep De Laren is dat je de tijd hebt om echt aandacht te geven aan onze bewoners. Om naar ze te luisteren en gesprekken met ze te voeren. Daar fleuren niet alleen de bewoners van op, maar ik zelf ook! Naast mijn functie als verzorgende IG vervul ik binnen Zorggroep De Laren ook de rol van EVV. Binnen deze rol draag ik de verantwoordelijkheid voor de totale zorg rondom de bewoner. Dit betekent dat ik in contact ben met alle betrokkenen: de bewoner, de familie, andere zorgprofessionals etc. Je wilt iedereen tevreden houden en dat is niet altijd even makkelijk wanneer betrokkenen verschillende belangen hebben. Deze (leuke) uitdaging geeft mij extra motivatie en voldoening en dat maakt dat ik mijn rol als EVV ervaar als een echte toevoeging aan mijn carrière.

Geen dag hetzelfde

Over het algemeen werk ik vooral in de avonden. Daarom is de leaseauto ook wel zo handig! Mijn diensten verlopen altijd anders. Ook al sta ik, bij wijze van, elke dag op dezelfde locatie en draai ik vier avonddiensten op rij, dan nog ziet elke dag er anders uit. Deze variatie zit hem in de gesprekken met bewoners, calamiteiten die zich voordoen of vragen en behoeften van familieleden. Maar om een beeld van een gemiddelde werkdag te schetsen; mijn dienst begint vaak om 15:00 uur. Ik start mijn dienst met een korte overdracht van een collega, waarna ik aanvullend de rapportages doorlees. Samen met mijn collega voor deze dienst bespreek ik de planning voor de middag en avond. Ik deel de medicatie van 15:00 uur uit, ontvang nieuwe medicatie van de apotheek, beantwoord mailtjes van familieleden en schrijf nieuwe rapportages. Dan is het tijd om de bewoners te wekken van hun middagdutje. Ze krijgen een kopje thee van de gastvrouw in de gezamenlijke woonkamer. Af en toe zijn er ook activiteiten om aan deel te nemen, zoals een lezing, een optreden of een spelletjesmiddag. Rond 17:00 uur deel ik wederom medicatie uit en krijgen de bewoners een borrel van mijn collega. Om 18:00 uur schuiven we samen met onze bewoners aan bij het diner. Deze sluiten we gezellig samen af met een kopje koffie. Rond de klok van 19:45 beginnen we met de avondzorg. Tussen onze werkzaamheden door hebben we veel gesprekken met de bewoners. Dit maakt dat je echt een persoonlijk band opbouwt met elkaar. Het kan ook voorkomen dat een calamiteit zich voordoet, dan zul je daar naar moeten handelen. Tenslotte kijk ik samen met mijn collega naar de mail of er nog vragen van familieleden zijn. Om 23:00 uur komen mijn collega’s van de nachtdienst aan. Ik draag alles netjes over, noteer bijzonderheden en sluit mijn dienst af. De dienst is voor mij geslaagd wanneer ik met een tevreden gevoel naar huis keer.

De waardering die ik hier ontvang van de bewoners en hun familieleden is het mooiste compliment dat je kunt krijgen

Nu, 18 jaar later, haal ik nog steeds elke dag voldoening uit mijn werk. Deze voldoening haal ik uit de waardering die ik krijg van zowel de bewoners en hun familie als mijn collega’s. Waardering die ik nog sterker voel sinds ik bij Zorggroep De Laren werk. Ik vind het mooi dat ik hier de tijd en aandacht heb om ouderen in hun laatste levensfase te ondersteunen en te laten genieten van het leven. En dat genieten zit hem in kleine dingen. Een luisterend oor bieden, met elkaar lachen, een wandeling maken of samen een spelletje spelen. Maar ook er samen op uit gaan. Zo gingen we laatst met de bewoners van Sluysoort naar het Singer museum in Laren. De bewoners genieten daar optimaal van. Dat geeft je zo’n goed gevoel. Daar word ik gelukkig van.

Gerelateerde vacatures

Verzorgende IG

 • Zorg
 • 24 uur
 • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort

Helpende

 • Zorg
 • 20 uur
 • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort

Verpleegkundige

 • Zorg
 • 36 uur
 • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort

Helpende Plus

 • Zorg
 • 20 uur
 • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort
Direct contact