Ik ken de bewoners inmiddels goed en weet hoe ik ze blij kan maken

Cindy Romeijn, Horecamedewerker binnen Zorgvilla Duinstaete
Cindy Romeijn, Horecamedewerker binnen Zorgvilla Duinstaete

Na ruim 33 jaar gewerkt te hebben bij verschillende horecagelegenheden, kwam Zorggroep De Laren in beeld bij Cindy Romeijn. “Een kennis van mij werkte al bij Zorgvilla Duinstaete en gaf aan dat het ook echt iets voor mij zou zijn. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het wel even spannend vond, want werken in de zorg is zo anders dan wat ik altijd gedaan heb. Toen een kok waarmee ik in het verleden al veel heb samengewerkt ook bij Zorgvilla Duintstaete ging werken en heel enthousiast was, dacht ik: ik ga het gewoon doen.” En daar heeft Cindy tot op de dag van vandaag geen spijt van.

Je bouwt hier echt een band op met bewoners

Als horecamedewerkster verzorgt Cindy het ontbijt, de lunch en het diner en voorziet ze de bewoners van kopjes koffie/thee, tussendoortjes, vers fruit en de borrel. “Daaromheen doe ik nog zoveel meer. Echt aandacht hebben voor bewoners vind ik heel belangrijk in mijn werk. Even met een bewoner meelopen naar het appartement, samen de krant lezen, een kopje koffie drinken of samen een spelletje spelen. Het samen met bewoners gewoon heel erg leuk hebben. Elke dag weer!” Dat is ook precies wat het werk voor Cindy zo waardevol maakt. Het is een hele andere manier van werken dan ze altijd gedaan heeft. “In de horeca kwamen gasten bij mij in het restaurant, nu werk ik feitelijk bij de bewoners in huis. In het begin was dat even schakelen voor mij. Want de horeca staat nu immers bekend om hard en snel werken. Hier draait het om aandacht geven en oog hebben voor alle bewoners. Dat vind ik prachtig! Bewoners waarderen het zo enorm dat je er bent en je bouwt echt een band met ze op.” En dat laat ze in kleine dingen dan ook graag merken. Zo heeft een bewoner inmiddels al talloze briefjes verzameld van Cindy. Elke werkdag stopt Cindy een briefje met een korte boodschap bij haar ontbijt: ‘Goedemorgen, het is weer zondag. Fijne dag vandaag!’. En ook trakteert Cindy de bewoners zo nu en dan op een verse haring of paling die ze meeneemt uit de winkel van een vriendin.

Mijn collega’s zijn fantastisch

Voordat Cindy bij Zorggroep De Laren kwam werken, kende ze enkele collega’s al. Met de kok van Zorgvilla Duinstaete werkte ze al 16 jaar lang samen in de horeca. Na twee jaar allebei ergens anders gewerkt te hebben, werken ze nu weer samen. “Dat is heel bijzonder. Met alle collega’s werk ik heel veel fijn samen. We hebben echt een leuk team, kennen elkaar goed en zijn er voor elkaar.” Ook wanneer het even verdrietig is, staan collega’s voor elkaar klaar. Dat heeft Cindy veel steun gegeven. In haar eerste maanden vond ze het erg lastig als een bewoner kwam te overlijden. “Daar had mijn moeder mij al voor gewaarschuwd, want ook zij was werkzaam in de zorg en wist dus hoe dat voelde. Ik ben gewoon een gevoelig type, maar ik kan het nu beter een plekje geven.”

Ik weet hoe ik bewoners blij maak

Cindy zoekt de bewoners graag op voor een praatje of zingt liedjes met ze van vroeger. “Het is mooi om te zien dat ze de liedjes herkennen. Of ik ga samen met een bewoonster servetten vouwen. Ik ken ze inmiddels goed en weet hoe ik ze blij kan maken. Ook heb ik veel contact met de families van de bewoners. Zij betrekken ons er echt bij. Dat is prachtig.

Thuis merken ze ook dat ik rustiger ben geworden

Wat Cindy vooral heeft geleerd in haar werk in zorgvilla Duinstaete is om de rust te behouden. “Het was vaak rennen en vliegen in de horeca waar ik werkte. Dat gevoel nam ik ook mee naar huis. Nu zeggen ze thuis: je bent een stuk rustiger geworden. Dat is ook echt zo. Ook zei een bewoner laatst: ‘Je bent een stuk rustiger dan in het begin, heerlijk.’ Door het werken bij Zorggroep De Laren ervaar ik nu echt meer rust in mijn leven. Ik zit gewoon echt helemaal op mijn plek hier en daar ben ik heel blij mee!”

Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina
Direct contact