Ik besef dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel nodig heb om een mooi leven te leiden

Desiree Geitenbeek - Verzorgende IG bij Villa Hoefstaete
Desiree Geitenbeek - Verzorgende IG bij Villa Hoefstaete

Desiree, de rustige en empathische zorgprofessional, heeft een hart van goud. Haar carrière bij Zorgvilla Hoefstaete begon als Helpende, maar al snel groeide ze uit tot een Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG). Nu, ruim vier jaar later, staat ze aan het begin van een nieuwe uitdaging: de opleiding tot verpleegkundige. Maar laten we eerst teruggaan naar het begin van haar verhaal.

Op haar zestiende begon Desiree met werken in de zorg. Een roeping die ze, naar eigen zeggen, niet kon negeren. “Iedereen in mijn familie werkt in de zorg. Mijn ouders zitten in de zorg, mijn zussen zitten in de zorg, mijn oma zat in de zorg… Maar ik wilde kok worden. Althans, dat dacht ik. Eenmaal bij de open dag miste ik het sociale aspect. Dus ging ik toch maar even bij de opleiding Helpende kijken. Daar voelde ik het meteen: dit is het voor mij. Even dacht ik dat ik wel iets anders kon gaan doen, maar ik kon er niet omheen. Dit paste gewoon zó goed bij mij. En eigenlijk ben ik vanaf dat moment constant verder gegaan en doorgestroomd in de zorg…”

Levenslessen van Bartiméus tot Villa Hoefstaete

Desiree denkt terug aan haar tijd bij Bartiméus, een stichting voor dove en blinde mensen. Ze was pas zestien en leerde al vroeg te communiceren op een heel ander niveau. Te anticiperen op de behoeften van mensen die niet konden praten zoals anderen. Deze ervaringen hebben haar gevormd, niet alleen als zorgverlener, maar vooral ook als mens. “In mijn werk hier in de villa heb ik veel aan de lessen van toen. Ik neem ze mee in mijn werk vandaag. In de wijze waarop ik onze bewoners benader en verzorg. Ik heb geleerd anders te kijken naar de mens voor mij. Dat heeft me enorm geholpen in dit vak.”

De overstap naar Zorggroep De Laren gaf een nieuwe dimensie aan haar carrière. Het was alsof ze in een warm bad stapte, omringd door serene rust en liefdevolle zorg voor de bewoners. “Mijn eerste gedachte toen ik bij Villa Hoefstaete binnenliep, was letterlijk ‘Wow, mag ik straks hier gaan werken?’ Alle bewoners waren heerlijk rustig en ik vond het zo mooi hoe de collega's om hen heen zaten. Dat had ik eigenlijk nog nooit zo gezien.” Voor Desiree voelde het als een privilege om in zo'n bijzondere omgeving te mogen werken.

Van Helpende naar VIG’er tot de opleiding Verpleegkundige

Inmiddels is het alweer vier jaar geleden dat Desiree voor het eerst door de deuren van Villa Hoefstaete stapte. In die tijd was ze nog helpende en deed ze net één jaar de BOL-opleiding op het ROC. “Ik wilde graag werken en leren tegelijk. Eigenlijk zou ik hier alleen een jaartje als stagiaire komen. Maar toen kreeg ik de kans op een werkend lerend traject tot de functie van VIG’er. Uiteindelijk heb ik de opleiding één jaar als scholier gedaan. En het tweede jaar was ik werkend leerling bij Zorgvilla Hoefstaete.”

In 2022 studeerde ze af als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg en inmiddels heeft Desiree haar eerste maand op de opleiding Verpleegkundige achter de rug. “Na twee jaar met veel plezier als VIG’er te hebben gewerkt, miste ik toch de diepgang," vertelt Desiree, reflecterend op haar besluit om verder te studeren. "Op de werkvloer mocht ik als VIG al wel de nodige situaties oplossen. Maar ik merkte dat ik meer wilde. Ik vond het dan ook enorm fijn en interessant om daarin door te denken en op zoek te kunnen gaan naar de langstermijn oplossing en bezig te zijn met het overstijgende denken wat daarbij komt kijken.”

Desiree is trots op wat ze tot nu toe heeft bereikt in haar carrière. En ze is Zorggroep De Laren dankbaar voor het meedenken en de ruimte om te groeien. “Ik dacht toen ik hier kwam ‘als ik VIG’er ben, dan is het helemaal top!' Maar toch begon het voorzichtig weer te kriebelen. Heel eerlijk: ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen.”

““Ik vind het gewoon geweldig om onze bewoners een waardevolle dag te geven.””

In haar dagelijkse werk draait alles om de bewoners. Als dagoudste zorgt Desiree dat alles binnen de villa op rolletjes loopt. Terwijl ze tegelijkertijd die liefdevolle zorg biedt waar ze zo gepassioneerd over is. “Ik vind het gewoon geweldig om onze bewoners een waardevolle dag te geven.” En dat doet ze met volle overtuiging. Wetende dat kleine gebaren grote impact kunnen hebben. Een wandeling maken, samen lunchen, een luisterend oor bieden. “Het zijn de kleine dingen die het verschil maken.” Zoals het meenemen van een bewoner naar een favoriete plek of het organiseren van leuke activiteiten waar ze nog lang over napraten.

“Zo nam ik een paar weken geleden een bewoner mee uit lunchen en daar had ze het dan de hele week nog over. Ja, dat geeft mij zo’n warm gevoel. Dat zoiets kleins voor mij, zo groot kan zijn voor een ander. Deze mevrouw komt oorspronkelijk uit Brabant. En ze miste het ‘daar zijn’ enorm. Toen heb ik haar alle leuke plekjes van Zeist laten zien. Om haar te laten zien hoe leuk het hier ook kan zijn. Daar heeft ze zoveel aan gehad, dat is gewoon mooi. Daar doe je het toch voor?”

Meer dan alleen zorg

Desiree merkt op dat het werken bij Villa Hoefstaete verder gaat dan alleen het bieden van goede zorg. "Hier draait het om het creëren van een thuis, een plek waar bewoners zich geliefd en gewaardeerd voelen en waar we momenten van vreugde en verbinding creëren. Je hebt niet alleen het stukje zorg en wat er in een zorgplan staat. Ja, dat is een deel, maar verder komt het ook veel neer op het een-op-een zijn met de bewoner en het leren kennen van elkaar. Hun welzijn staat voorop. Zo merk ik soms dat iemand zich eenzaam voelt. Ik vind het echt heel erg mooi om hem of haar dan op te fleuren met mijn aandacht. Dan is mijn werkdag of werkweek echt geslaagd.”

Nieuwe perspectieven

Het werken bij Zorggroep De Laren gaf Desiree veel nieuwe perspectieven. "Ik heb door dit vak en door m’n werk bij deze bewoners in de villa geleerd om op een andere manier naar het leven te kijken. Om de schoonheid te zien in de kleinste dingen. Het zet me zeker tot nadenken. Ik besef dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel nodig heb om een mooi leven te leiden.”

Desiree's kracht ligt in haar rustige en nuchtere benadering. En in haar vermogen om situaties goed te overzien. Zelfs als een dag even niet gaat zoals je dat van te voren verwacht. "Een sterke kant van mijzelf, waar ik vooral nu in deze functie veel profijt van heb, is dat ik goed de rust kan bewaren. Ik ben iemand die makkelijk een bepaalde situatie kan overzien en dan heel kalm de volgende stappen kan bepalen.” Deze kwaliteiten maken haar tot een betrouwbare en stabiele kracht binnen haar team.

“Wat ik zo fijn vind aan mijn collega’s hier in de villa, is dat iedereen werkt vanuit het hart. Dat zie je aan alles. Ik heb niet één collega die denkt ‘Nou, ik moet weer’. Ik vind dat mooi om te zien. Dat iedereen met plezier werkt en dat niks te veel is. Dat geeft energie om samen elke dag de schouders eronder te zetten.”

Met de opleiding tot verpleegkundige voor de boeg, staat Desiree voor een nieuwe uitdaging. Maar ze kijkt er vol vertrouwen naar uit. “Ik heb hier in de zorgvilla een hele fijne en veilige basis.” En de mogelijkheden bij Zorggroep De Laren zijn heel groot." Haar droom voor de toekomst? "Misschien zou ik ooit nog wel de chaos op willen zoeken. Ik denk dan aan een carrière in het ziekenhuis of als verpleegkundige bij een dokterspraktijk.” Maar voorlopig geniet ze intens van de ruimte en de rust die ze bij Villa Hoefstaete vindt.

bekijk Villa Hoefstaete Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina
Direct contact