We kijken vooral naar dat wat bewoners nog wél kunnen

Pamela van den Berg, Horecamedewerker en Activiteitenbegeleider binnen Zorgvilla Maja
Pamela van den Berg, Horecamedewerker en Activiteitenbegeleider binnen Zorgvilla Maja

Wanneer haar eigen vader de laatste jaren van zijn leven in het ziekenhuis doorbrengt, ziet Pamela van den Berg met haar eigen ogen wat voor invloed je als zorgmedewerker kunt hebben op zowel de patiënt als zijn familie. Vanaf dat moment weet ze het zeker; ze wil de zorg in.

In de eindfase was er altijd een zorgmedewerker bij mijn vader in huis. Ik realiseerde me hoe belangrijk deze mensen zijn.

Via via kwam ik in contact met een oud medewerker van Zorggroep de Laren. Haar verhalen over de visie van de organisatie spraken me erg aan. Hierdoor besloot ik, nu bijna zeven jaar geleden, te solliciteren als Horecamedewerker bij Villa Maja. Vanaf het moment dat ik de villa binnen stapte voelde het prettig. Villa Maja is een kleinschalige particuliere instelling. Ik kan het dan ook omschrijven als klein en intiem. Ik ken elke bewoner en zal hier nooit iemand over het hoofd zien.

Af en toe doe ik zelfs een dansje met een bewoner, dit brengt zoveel vreugde.

Als horecamedewerker ben je de schakel tussen de kok en de bewoners. Je draagt de verantwoordelijkheid voor de afwas, het dekken van de tafels, het uitserveren van de gangen (zowel in de gezamenlijke dinerruimte als bij bewoners op de kamer) en het schoon achterlaten van de keuken. Mijn energie haal ik uit het contact met de bewoners. Het is prettig om bij te kunnen dragen aan het dinerproces, een maaltijd is immers voor bewoners toch een hoogtepunt van de dag. Ik maak dan ook regelmatig even een praatje. Sommige bewoners vinden het ook leuk om mij te helpen bij het uitserveren van de maaltijden. Ik probeer dit, zolang de tijd het toelaat, zoveel mogelijk te realiseren. Bij Zorggroep De Laren kijken we vooral naar dat wat bewoners nog wél kunnen. Ik probeer dan ook altijd zoveel mogelijk positieve energie mee te brengen naar de villa. Een klein woord, een lief gebaar; het brengt zoveel moois teweeg. Naast mijn verantwoordelijkheden in en om de keuken houd ik me ook bezig met het avondprogramma voor de bewoners. Zo steek ik kaarsjes aan, haal ik voor wie wil nog een kopje koffie, spelen we spelletjes, lees ik een verhaal voor of luisteren we samen naar muziek. Voor je het weet komen spontane gesprekken op gang. Af en toe doe ik zelfs een dansje met een bewoner, dit brengt zoveel vreugde.

Naast Horecamedewerker is Pamela ook Activiteitenbegeleider bij Villa Maja. Als activiteitenbegeleider start ik vaak om 10:00 uur. We beginnen de dag in de serre waar we samen koffie drinken met de bewoners. Hierna staat ‘samen bewegen’ op de planning. Dit is zo’n gezellig moment van de dag. We maken samen de spieren los aan de hand van verschillende oefeningen. Ook hier vind ik het belangrijk dat we focussen op wat bewoners nog wel kunnen, zolang ieder maar op tijd zijn grenzen aangeeft. Na de lunch verzorg ik vaak nog een creatieve activiteit. Ik zorg er altijd voor dat er ruimte is voor eigen invulling. Dit is belangrijk voor het creatieve proces en maakt de bewoners extra trots op hun resultaat.

Het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen van een bewoner was “Wat fijn en gezellig dat je er weer bent. Je bent zo lief.”

Mijn werkdag is pas echt geslaagd wanneer ik een lach op iemands gezicht heb kunnen toveren. Het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen van een bewoner was “Wat fijn en gezellig dat je er weer bent. Je bent zo lief.” De interactie met bewoners en collega’s is dus hetgeen waar ik de meeste voldoening uithaal. Het mooie aan ons team is dat iedereen in zijn/haar kracht staat. We zijn losse schakels die elkaar nodig hebben om samen het wiel te laten draaien. Ik zou dan ook graag tegen mijn collega’s willen zeggen dat ze ontzettend trots op zichzelf mogen zijn.

Naast mijn verantwoordelijkheden als horecamedewerker en activiteitenbegeleider focus ik me samen met een collega op Positieve Gezondheid. Ik ben veel bezig met ontwikkeling en groei. Zo ben ik altijd op zoek naar inspiratie en nieuwe kennis om het maximale uit mezelf te halen. Dit doe ik door artikelen en verhalen te lezen over onderwerpen zoals dementie en via internet inspiratie te zoeken voor nieuwe knutseluitdagingen en beweegoefeningen. Stilstand is achteruitgang immers!

Na zeven jaar ga ik nog steeds elke dag met een blij gevoel naar mijn werk toe.

In de zeven jaar dat ik bij Zorggroep De Laren werk heb ik veel geleerd. Omdat Villa Maja een kleine villa is, krijg je veel mee van andere disciplines. Dat maakt dat je onbewust ook dingen leert over andere onderwerpen. Daarnaast heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik vind het mooi om te voelen en te zien hoe goed ik hier op mijn plek zit. Ik wist altijd al dat ik geschikt ben om in de zorg te werken, maar wat ben ik blij dat ik die stap ook daadwerkelijk heb durven nemen. Het resultaat? Dat ik na zeven jaar nog steeds elke dag met een blij gevoel naar mijn werk ga!

bekijk Villa MaJa Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina
Direct contact