Toen de vader van Ernie Hendriksen voordat hij overleed in een verpleeghuis kwam te wonen, ging ze heel anders kijken naar goede zorg. Al 12 jaar lang was ze werkzaam als horecamedewerker bij uitvaarten, maar werken bij Zorggroep De Laren leek haar altijd al erg leuk. “Ik kende via via iemand die hier werkt en ben toen een aantal uurtjes gaan meedraaien. Ik had meteen het gevoel dat ik dit werk heel erg leuk zou gaan vinden. Het past helemaal bij mij. Wel vond ik het enorm spannend om de keuze definitief te maken na ergens zo lang gewerkt te hebben.” Tot op de dag van vandaag heeft ze er nooit spijt van gehad. Het voelde direct als een warm bad en inmiddels werkt ze alweer een jaar bij Villa Duinstaete.
Verkeerde knopje
Voordat ze bij Zorggroep De Laren kwam had Ernie nog niet eerder gewerkt voor een zorgorganisatie. “Mijn vader kreeg een aantal jaar geleden parkinson en moest na een heupbreuk gaan wonen in een verpleeghuis. Vanaf toen ben ik heel anders naar goede zorg gaan kijken.” De vader van Ernie woonde vroeger bij haar om de hoek. Hij hield ervan om televisie te kijken, maar drukte regelmatig op het verkeerde knopje waardoor hij geen beeld meer had. Dan kreeg Ernie weer een telefoontje en ging ze als een speer naar hem toe om het op te lossen. “In Villa Duinstaete kijkt een van onze bewoners heel graag naar sport. Net als mijn vader drukt ook hij zo nu en dan op het verkeerde knopje. Op zo’n moment voelt het zo goed dat ik hem kan helpen. Het gaat om de kleine dingen, maar dat soort kleine dingen maken écht het verschil. Het is fijn dat ik aandacht kan hebben voor zulke ogenschijnlijk kleine dingen. Dat maakt het werk voor mij heel waardevol.”
Ik ben vaak het eerste aanspreekpunt
“Wat ik zoal op een dag doe? De hele dag met eten bezig zijn, lacht Ernie.” Als horecamedewerkster zorgt ze voor het uitserveren van het ontbijt, de lunch of het diner. Ook verzorgt ze tussendoortjes, koffie, thee, fruit en de borrel. Maar het is zoveel meer dan dat. Zo maakt ze de hele dag door praatjes met alle bewoners. “In de ochtend ben ik vaak de eerste persoon die een bewoner ziet. Dus dan bespreek je even met elkaar hoe de nacht gegaan is. Of meneer of mevrouw lekker geslapen heeft en of er vandaag nog wat leuks op de planning staat.” Aandacht geven en interesse tonen in bewoners is wat het werk voor Ernie zoveel fijner maakt. Omdat je op deze manier mooie verhalen hoort en echt iets kunt betekenen. Laatst kocht Ernie een mooi bosje tulpen voor haar moeder en dacht ze, ik kan ook wel een bosje meenemen voor een van onze bewoonsters. Mevrouw was helemaal verbaasd en zei even later: ik heb de mooiste vaas uitgekozen hoor Ernie, voor de tulpjes. “Nou, als dat je dag niet goed maakt!”
Warme band familie
Naast de warme band met de bewoners is er ook veel hecht contact met de familie. Onlangs is een van de bewoonsters overleden. “Het overlijden van bewoners doet mij wat. Sommige bewoners mis ik echt. Binnenkort komen de dochters van een overleden bewoonster nog even langs om ons te zien. Dat vind ik heel mooi, want je hebt met elkaar echt een band opgebouwd. Families geven ook vaak aan hoe fijn ze het vinden dat hun dierbare bij ons in goede handen is. Dat is waar we het met elkaar allemaal voor doen, want we werken met collega’s in de villa veel samen. Buiten werktijd organiseren we ook geregeld leuke uitjes met elkaar. We nemen onszelf dan voor het niet te veel over werk te hebben, maar uiteindelijk lukt dat nooit. Het is toch heel leuk om mooie, fijne en grappige ervaringen met elkaar te delen. Je maakt gewoon zoveel mee, maar ook over het gemis van bewoners kunnen we het samen goed hebben.”
Voor Ernie is een werkdag echt geslaagd als ze tevreden bewoners ziet, even die glimlach op hun gezicht. En voelen dat ze blij met je zijn en je gewaardeerd wordt. “Als ik een paar dagen vrij ben geweest en weer op werk kom en bewoners zeggen: Blij dat je er weer bent hoor! Of ze vragen aan je even aan de koffietafel te komen zitten, want dat is toch wel gezellig. Dat warme gevoel is toch fantastisch en hoop ik nog jarenlang te mogen ervaren!”
Bekijk villa Duinstaete Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina