Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in mijn keuken

Joep Hooijmaijers - Zelfstandig werkend kok in Zorgvilla Sluysoort
Joep Hooijmaijers - Zelfstandig werkend kok in Zorgvilla Sluysoort

In de keuken van Zorgvilla Sluysoort in Maarssen heerst een sfeer van passie en toewijding. En dat is vooral te danken aan chef-kok Joep. Met bijna vier jaar ervaring bij villa Sluysoort, is hij een onmisbare kracht geworden die het culinaire hart van de villa tot leven brengt.

Met een rijk en gevarieerd verleden in de culinaire wereld, brengt hij zijn passie voor koken en zijn dynamische energie samen in een omgeving waar zorg voor de bewoners centraal staan. En met zijn culinaire talenten en vermogen om mensen samen te brengen weet Joep een warme en gastvrije sfeer te creëren. Voor onze bewoners, hun gasten én alle collega’s.

Met de paplepel ingegoten

Joep is geen onbekende in de horeca; hij is erin geboren, zoals hij zelf zo mooi zegt. "Mijn ouders hadden een pension en een café. Het is me echt met de paplepel ingegoten.” Vanaf zijn veertiende werkte Joep al in een restaurant in de buurt van Nijmegen. En zo is hij van de ene baan in de horeca, in de andere gerold. Zijn carrière bracht hem op talloze plekken, waaronder Defensie, waar hij dertig jaar lang zijn culinaire vaardigheden aanscherpte, vooral als chef-kok bij het hoofdkwartier van Prins Bernhard in Hilversum.

Zijn keuken verwelkomde een bonte mix van gasten, van leden van het Koninklijk Huis tot internationale zakenlieden. En hij genoot van de uitdagingen die bij deze prestigieuze omgeving hoorden. “Het was een geweldige tijd met prachtige diners,” herinnert Joep zich. Na zijn tijd bij Defensie startte Joep zijn eigen horecabedrijf, dat hij twaalf jaar lang met succes runde. “Maar ik maakte weken van 80 tot 100 uur. Het was zwaar, ik was nooit thuis.” Dat werd iets teveel van het goede. En hij besloot het rustiger aan te gaan doen. 1 januari 2020 sloeg Joep een nieuwe weg in met een foodtruck. Plannen waren gesmeed, maar COVID-19 pandemie zette alles op pauze.

"In één klap was mijn drukke agenda leeg. Maar het gaf me de tijd om na te denken over mijn volgende stap." Die hem uiteindelijk bij Zorgvilla Sluysoort bracht. Terwijl zijn oude leven in de horeca hem blijft lokken met aanbiedingen om terug te keren, weet Joep dat zijn hart inmiddels elders ligt. "Ik voel me echt op mijn plek hier bij villa Sluysoort." De hectiek van zijn vroegere dagen, gevuld met nachtwerk en constant weg van huis zijn, heeft plaatsgemaakt voor een meer gebalanceerde omgeving waar hij zijn passie voor koken kan uitoefenen, zonder de extreme drukte.

Hoewel de uitdagingen van zijn nieuwe rol als chef-kok bij Zorgvilla Sluysoort niet te onderschatten zijn, met roosters die een constant evenwicht vereisen, vindt Joep voldoening in het creëren van heerlijke maaltijden en het zorgen voor de bewoners én zijn team. "Ik heb nu ook werk genoeg," merkt hij op. "Je bent dagelijks bezig met alles op orde krijgen, maar dat hoort erbij. En gelukkig doen we het samen.”

Manusje van alles

Als zelfstandig werkende kok is Joep verantwoordelijk voor alles wat met de keuken en horeca te maken heeft in villa Sluysoort. "Ik regel de bestellingen, de roosters voor het personeel en zorg dat alles in de keuken en het restaurant soepel verloopt.” Maar Joep doet meer dan dat. "Als de technische dienst er niet is, repareer ik tv's, los ik internetproblemen op en doe ik klusjes in de tuin. Ik heb een hekel aan stilzitten.”

Een gemiddelde werkdag bij villa Sluysoort begint voor Joep steevast een uur eerder dan nodig. "Ik ben altijd ruim van tevoren binnen, drink een kopje koffie, kijk of alles binnen is en ga dan rustig aan de slag." En ook als het avondeten gekookt, geserveerd en geconsumeerd is, blijft Joep altijd nog even langer doorwerken. "’s Avonds ben ik in principe om zeven uur wel klaar. Alleen dan is de rest van het team nog niet klaar. En ik heb zoiets van ‘samen uit, samen thuis’. Dus meestal blijf ik gewoon nog even hangen tot iedereen klaar is.”

Een open keuken

Inspiratie haalt Joep uit veel uitproberen en luisteren naar de wensen van anderen. Elke maand organiseert hij 'koken met collega's', waarbij medewerkers uit verschillende afdelingen samen met hem koken voor de bewoners. Iedereen heeft al een keer in de keuken gestaan, van de directeur tot collega’s uit de zorg. "Het is superleuk en de bewoners vinden het geweldig.” Waar veel koks hun territorium willen afbakenen, stelt Joep zijn keuken juist met liefde open voor iedereen. "Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in mijn keuken. Ik vind ik het juist fijn als mensen binnenlopen en vragen stellen."

Zo probeert Joep graag nieuwe dingen uit. “Dat maakt het werk leuk.” De maandelijkse bistroavond met authentieke Franse gerechten is een ander voorbeeld. “Uiteraard aangepast aan de wensen van de bewoners. Niet te rauw, niet te gaar, en vooral niet te heet. Ik ben zelf een enorme fan van Aziatisch en Thais. Maar sommige bewoners houden niet van te kruidig eten. Dus dan maken we het iets milder en bied ik heerlijke eigengemaakte sambal aan.” Hoewel subtiel, Joep vindt altijd wel manieren om vernieuwing door te voeren."We hebben laatst een Griekse avond gehad, met Grieks eten, muziek en een Ouzootje. Dat was een groot succes.”

Joep geniet zichtbaar van deze momenten van verbinding en vreugde. Een bijzonder verhaal dat hem altijd zal bijblijven is dat van een bewoner die aanvankelijk niets goed vond. "Hij vond het eten altijd slecht, had overal commentaar op. Maar ik gaf niet op. Uiteindelijk werd hij zelfs een vriend van mij en bleven hij én z’n echtgenote steevast even zitten na het eten. Dan maakten we een babbeltje. Bij zijn uitvaart zei zijn zoon dat ik de énige was die zijn vader in de laatste tien jaar aan het eten had gekregen. Dat was zo'n mooi compliment.”

Mensen met dezelfde visie

Door de jaren heen heeft Joep “zijn” keuken omgetoverd tot een plek van groei en innovatie. "We hebben hier een fijn team opgebouwd. Er waren al een paar goede mensen toen ik hier begon, maar we zijn continu op zoek naar collega’s die die voor langere tijd willen blijven. Mensen die passen bij onze manier van werken en denken. We proberen daarom bewust te kiezen voor mensen die dezelfde visie delen.” En met ‘wij’ bedoelt Joep zichzelf en locatiemanager Mirjam Storm van Leeuwen. “Wij zijn echt goed op elkaar ingespeeld. We begrijpen elkaar vaak al met één blik.”

Een verbindende kracht

Als echte verbinder streeft Joep ernaar oplossingen te vinden die voor iedereen werken, of het nu gaat om de dieetwensen van bewoners of om de wensen van collega’s. Een vorm van betrokkenheid en aandacht die zeer wordt gewaardeerd. "Als ik blije gezichten om me heen zie, zowel van bewoners als collega's, dan is mijn dag geslaagd. En ik weet dat je het niet altijd iedereen naar de zin kunt maken. Maar als je iets écht graag wil, er de tijd voor neemt en de energie in steken wil, is er heel veel mogelijk.”

Trots vertelt Joep dat de sfeer in de villa momenteel uitstekend is. “Dat is iets wat we samen, dag in dag uit, met veel inzet hebben bereikt, zowel met het team als met de locatiemanager. Door onze positieve instelling krijgen we iedereen mee, zonder wrijving of gedoe. We doen hier één ding en dat is mensen blij maken. Ongeacht in welk team je zit, je dient allemaal hetzelfde doel. En als iedereen dat met plezier doet, dan is dat toch heel fijn.”

Onverwachte voldoening en passie in de zorg

Hoewel de keuze om in de zorg te werken onverwacht kwam, is Joep dankbaar voor hoe het is gelopen. "Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik in de zorg zou werken, had ik je niet geloofd. Maar nu ben ik blij met de weg die ik ben ingeslagen.”

Hij is dan ook nog lang niet klaar bij Zorgvilla Sluysoort. "Ik heb nog heel veel ideeën om dingen beter en mooier te maken. Zolang ik die energie en passie blijf voelen, blijf ik heel graag hier," zegt hij vastberaden. Zijn doel is simpel maar krachtig: "Iedereen gelukkig maken. Als ik dat kan blijven doen, ben ik meer dan tevreden."

Bekijk villa Sluysoort Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina
Direct contact