Villa Sluysoort voelt als thuiskomen

Meriam Sampi - Verpleegkundige bij Zorgvilla Sluysoort
Meriam Sampi - Verpleegkundige bij Zorgvilla Sluysoort

Meriam Sampi, verpleegkundige bij Zorgvilla Sluysoort in Maarssen, heeft een inspirerend verhaal dat de waarden en werkomgeving van Zorggroep De Laren op bijzondere wijze belicht. Twee jaar geleden maakte ze de moedige stap om van Suriname naar Nederland te verhuizen en bij Zorgvilla Sluysoort aan de slag te gaan. Nu is ze een onmisbare kracht binnen het team, geliefd bij bewoners én collega’s.

Van Suriname naar Nederland

In maart 2022 besloot Meriam haar leven om te gooien en naar Nederland te verhuizen. Haar eerste sollicitatiegesprek vond online plaats toen ze nog in Suriname woonde. Voor het tweede gesprek en de kennismaking met Villa Sluysoort reisde ze naar Maarssen, waarna ze terugkeerde naar Suriname om de voorbereidingen voor haar verhuizing te treffen. “Het voelde gewoon direct goed,” vertelt ze.

Hoe kwam ze terecht bij deze zorgvilla in Nederland? Een oud-collega van Meriam, die bij een andere zorgvilla werkt, deelde enthousiaste verhalen over haar werkervaring. “Ze vertelde met zoveel passie over de fijne werksfeer, de goede samenwerking binnen het team en de persoonlijke aandacht voor bewoners. Dat heeft me echt overtuigd om te solliciteren.” Zo begon Meriam haar avontuur. "Het was spannend om deze stap te zetten, maar ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen,” vertelt Meriam. “Villa Sluysoort voelde als thuiskomen. En de steun die ik kreeg tijdens mijn BIG-registratieproces was ongelooflijk. Zonder de hulp van mijn collega’s en de locatiemanager had ik het niet gered.”

Een uitdagend omscholingstraject

Meriam werkte in Suriname als intensive care verpleegkundige, een intensieve en veeleisende functie. Bij aankomst in Nederland moest ze haar BIG-registratie behalen om hier als volwaardig verpleegkundige aan de slag te kunnen. Dit was geen gemakkelijke opgave. Het traject bestond uit een pittig examen met theorie-, praktijk- en klinische onderdelen. Hoewel ze niet direct voor alles slaagde, liet ze zich niet ontmoedigen. Ook liep ze stage in een ziekenhuis én bij villa Sluysoort om de nodige ervaring op te doen. Na drie intensieve maanden rondde ze het proces succesvol af.

Inmiddels is het bijna twee jaar geleden dat ze haar BIG-registratie haalde, en sindsdien werkt ze als verpleegkundige bij Zorgvilla Sluysoort. "Het behalen van mijn BIG-registratie was een enorme prestatie voor mij. Ik ben daar stiekem wel enorm trots op.” Veel verpleegkundigen uit Suriname zien op tegen dit proces, maar Meriam hield vol dankzij haar doorzettingsvermogen en de steun die ze kreeg. “Het was zwaar en intens, maar de steun van mijn collega’s en de locatiemanager gaf me de kracht om door te zetten.”

Dagelijkse werkzaamheden en ervaringen

Meriam's werkdag in Villa Sluysoort begint met een glimlach en een positieve mindset. "Ik hou van mijn werk en dat straalt door in alles wat ik doe," zegt ze. Een gemiddelde werkdag is divers en uitdagend. Haar dag bestaat uit het verzorgen van bewoners, hen ondersteunen met dagelijkse taken en het coördineren van zorgactiviteiten. In Nederland werkt ze met het ‘Ons systeem’, iets wat ze in Suriname niet kende. “Dat was nieuw voor mij, maar ik heb veel geleerd en ben gegroeid in mijn rol." Naast Verpleegkundige is Meriam ook Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV’er), dat betekent dat ze eindverantwoordelijke zorg draagt voor een aantal bewoners in de villa.

Een grote verandering

De overstap van de intensive care naar de ouderenzorg was een grote verandering, maar ook eentje die Meriam enorm veel voldoening geeft. Ze waardeert de vrijheid en flexibiliteit die het werken in de zorg hier biedt. Zoals de mogelijkheid om haar werktijden aan te passen en vrij te nemen wanneer ze dat nodig heeft. Een groot verschil ten opzichte van Suriname. "Ik vind het fijn dat ik hier meer vrijheid heb in mijn werk. In Suriname werkte ik standaard 40 uur per week, minder was geen optie. Maar hier kan ik mijn uren afstemmen op mijn persoonlijke leven. Voor een prettige balans tussen werk en privé.”

Dankbaarheid en steun

Meriam is dankbaar voor de kansen die ze heeft gekregen en de steun die ze ervaart. "Ik ben zo blij met de mogelijkheid om mezelf hier te ontwikkelen en voel me helemaal thuis." Ook over haar collega’s is ze erg positief. Ze herinnert zich de steun die ze kreeg tijdens haar BIG-proces. “De hulp van mijn collega’s en de locatiemanager voelde als een warm bad en gaf me het gevoel dat ik gewaardeerd werd.” Vooral omdat ze in Nederland geen familie heeft, beschouwt ze haar collega’s als een soort familie. “Ik heb hier niemand om op terug te vallen, maar voel me enorm gesteund door iedereen in de villa. Het is geweldig om deel uit te maken van zo’n hecht team.”

Meriam heeft ook veel geleerd van haar collega’s, zoals het gebruik van steunkousen en passieve liften zoals de Zarasteady, hulpmiddelen die ze in Suriname niet kende. “De gezondheidszorg in Nederland is heel goed geregeld. Vooral de verzekeringen en hulpmiddelen. Ik heb echt het idee dat ik mijn werk hierdoor beter kan doen. In Suriname moesten we veel improviseren. Dat vroeg veel van je tijd, tijd die ik liever in daadwerkelijke zorg steek. Hier kan dat, en dat vind ik geweldig!”

Inspiratie en rust

Een van Meriam’s mooiste eigenschappen is haar kalme en rustgevende aanwezigheid. "Rust is cruciaal in ons vak," legt ze uit. "Wanneer er een acute situatie ontstaat, blijf ik rustig en geef ik sturing. Die rust probeer ik ook over te brengen op mijn collega's." Haar ervaring als IC-verpleegkundige in Suriname heeft haar geleerd hoe belangrijk het is om kalm te blijven onder druk.

Liefde voor het vak en de bewoners

De band die Meriam heeft opgebouwd met de bewoners van Zorgvilla Sluysoort is bijzonder en hartverwarmend. "De dankbaarheid die je ziet bij bewoners nadat je ze hebt geholpen, is prachtig.” Eén van haar mooiste herinneringen is een cadeau van een bewoner na het succesvol afronden van haar stage. "Toen ik terugkwam, kreeg ik een hartvormig canvas met een felicitatie. Dat ontroerde me diep.” Door die hechte band zouden sommige bewoners haar het liefst elke dag in de villa zien. “Ze vinden het maar niks als ik eens een dagje vrij neem. Ik mag soms niet eens naar huis. Dat beschouw ik als een mooi compliment.”

Toekomstplannen en dromen

Kijkend naar de toekomst, wil Meriam zich graag blijven ontwikkelen binnen Zorggroep De Laren en haar rol als verpleegkundige verder uitbouwen. “Ik heb het goed hier. Ik zou hier wel willen blijven werken tot mijn pensioen.”

Het verhaal van Meriam Sampi is een prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen en toewijding. Haar verhaal laat zien hoe je door hard werken en met de juiste ondersteuning grote doelen kunt bereiken, zelfs als je daarvoor een oceaan moet oversteken.

Bekijk villa Sluysoort Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina

Gerelateerde vacatures

Verzorgende IG

  • Zorg
  • 16 - 32 uur
  • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort

Helpende

  • Zorg
  • 20 uur
  • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort

Gastvrouw/Gastheer

  • Zorg
  • 20-24 uur
  • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort
Direct contact