Alles uitmuntend van smaak, maar niet te ingewikkeld

Rudie van Hezewijk (55), Kok bij Villa Hamer:

“Samen met mijn vrouw en mijn schoonouders heb ik ruim twintig jaar een á la carte restaurant gehad in het dorp. Dat restaurant was wijd en zijd bekend. Maar na zoveel jaar hadden we er eigenlijk geen plezier meer in en na goed overleg zijn we gestopt.

Op dat moment werd ik benaderd door Peter Degger, de locatiemanager van Villa Hamer, die was een keer bij ons te gast geweest. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd, het leek me een verademing: werken van half twaalf ’s middags tot half acht ’s avonds en dan: klaar! En iets totaal anders. In Villa Hamer werken twee koks, we wisselen elkaar af, dus in principe ben je zelf helemaal verantwoordelijk.

Onze bewoners zijn wel wat gewend op culinair gebied, maar ze willen ook weer niet dat ik restaurantje ga spelen. Dat begrijp ik. Het moet voelen als thuis.

In het begin was ik hier heel druk met allemaal exquise gerechten, maar al snel werd me duidelijk dat het nou ook weer niet zó sjiek hoefde. Ik geloof dat ik iets te ingewikkeld aan het doen was, haha! Iemand zei letterlijk: “Een gehaktbal op zijn tijd is prima, als die dan maar uitmuntend van smaak is!” Onze bewoners zijn wel wat gewend op culinair gebied, maar ze willen ook weer niet dat ik restaurantje ga spelen. Dat begrijp ik. Het moet voelen als thuis.

Wat enorm gewaardeerd wordt is dat ik alleen maar met verse ingrediënten werk, en dat ik de bewoners af en toe verras met iets bijzonders. Ik besteed ook altijd aandacht aan de presentatie, het bord moet er feestelijk uitzien. Vroeger stond ik altijd alleen met mijn schoonvader in de keuken. Dat was onze plek. Daar voelde ik me het meeste op mijn gemak, veilig tussen die vier muren. Ik moest eraan wennen dat andere medewerkers van Villa Hamer ook weleens door de keuken lopen en iets pakken. Voor het eerst in mijn werkleven ben ik onderdeel van een groot team. Ook dat is wennen, als je zoals ik van nature nogal verlegen bent. Vanmiddag gaan we met een groepje naar de cursus assertief communiceren: er gaat een wereld voor me open!

Ik zeg heel vaak tegen mijn vrouw: ‘Hier had ik vijftien jaar geleden moeten gaan werken’. Ik ben niet alleen van baan veranderd, mijn hele leven heeft een positieve draai gekregen.”

Bekijk villa Hamer Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina
Direct contact