Het verschil zit in het feit dat we er echt voor onze bewoners zijn

Lieke van de Nieuwenhof, Verzorgende IG binnen Zorgvilla De Kleine Heide
Lieke van de Nieuwenhof, Verzorgende IG binnen Zorgvilla De Kleine Heide

Al elf jaar lang werkt Lieke van de Nieuwenhof in de zorg als ze op een dag in aanraking komt met Zorggroep De Laren. “Bij Zorgvilla De Kleine Heide zochten ze een Verzorgende IG. Ik ging op gesprek en voelde direct het persoonlijke karakter van de organisatie. En dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Bij Zorggroep De Laren kent iedereen elkaar bij naam en zien we elkaar echt als mens, niet als ‘een van de medewerkers’. Dat vind ik hier zo fijn en positief.” Inmiddels werkt Lieke alweer bijna twee jaar met veel plezier bij Zorgvilla De Kleine Heide en volgt ze op dit moment de opleiding tot Verpleegkundige.

Goede zorg verlenen gaat over écht de tijd nemen

Binnen Zorggroep De Laren draait het volgens Lieke om echt goede zorg verlenen en dat gaat niet zonder dat je daar de tijd voor neemt. “Natuurlijk helpen we onze bewoners dagelijks met de vaste zorgtaken, maar het verschil zit in het feit dat we er echt voor ze zijn. Even een praatje maken op de bedrand of ze de keuze geven om een dag uit te slapen als een bewoner dat graag wil.” Als Lieke een dagdienst draait, is ze meestal de verantwoordelijke van de dienst. Ze vindt het heel belangrijk om elke bewoner dagelijks even te zien. “Ik verzorg de medicatie voor onze bewoners en zie zo iedereen elke dag. Ook bewoners die heel zelfstandig zijn, zoek ik regelmatig even op. Dat daar tijd en aandacht voor is, is exact wat Zorggroep De Laren zo uniek maakt.”

Vorig jaar september startte Lieke intern met de opleiding Verpleegkundige. “Ik ga één dag in de week naar school en de andere dagen ben ik in Zorgvilla De Kleine Heide te vinden. Dankzij de opleiding blijf ik groeien en krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Dat maakt het werken in de zorg voor mij elke dag weer uitdagend.”

We kennen elkaar bij naam

De band met bewoners omschrijft Lieke als heel warm. “Wij kennen alle bewoners bij naam en de meeste bewoners spreken ons ook aan bij naam. Wat ik heel leuk vind hier is dat bewoners ook echt op dingen terugkomen. Wanneer ze weten dat ik met vakantie ben geweest, vragen ze hoe ik het gehad heb. Dit doe ik zelf bij bewoners ook als ik weet dat ze ergens heen zijn geweest. Dat maakt de band nog sterker.” Ook met familie van de bewoners heeft Lieke veel contact. In haar rol als Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV) zijn de lijntjes met familieleden heel kort. “Ik ben de contactpersoon tussen bewoner, familie en ons team. Familieleden betrekken we wanneer ze dit willen bij de zorg.”

In de nacht hebben we de mooiste gesprekken

Een van de mooiste dingen aan werken bij Zorgvilla De Kleine Heide vindt Lieke de gesprekken die ze heeft met de bewoners en de levensverhalen die ze met haar delen. Tijdens de nachtdiensten zijn deze vaak nog mooier. “We hebben een aantal bewoners met dementie en op de een of andere manier heb ik soms het idee dat deze bewoners in de nacht helderder zijn. Ik maak dan echt hele bijzondere momenten met ze mee. Soms zit ik wel een halfuur te luisteren naar hun verhalen. De glimlach van een bewoner kan mij dan echt raken.” Ook wordt er binnen de zorgvilla nog regelmatig gelachen om het zelf georganiseerde songfestival waarbij medewerkers optraden voor bewoners. “Wat hebben we daar intens veel lol om gehad met elkaar en nog steeds, echt een prachtige herinnering! Ik zal niet snel meer vergeten dat een van de bewoonsters tijdens mijn optreden niet meer bijkwam van het lachen. Ik had een gekke pruik op en de opgeplakte snor bleef maar van mijn gezicht vallen. Die schaterlach was fantastisch.”

Ik heb mogen leren om echt dicht bij mezelf te blijven

Natuurlijk verzorgt Lieke de bewoners binnen Zorgvilla De Kleine Heide niet in haar eentje, maar doet ze dit samen met een geweldig team van zorgprofessionals. “Wij werken echt als één team, blijven altijd communiceren met elkaar en houden elkaar op de hoogte van wat er speelt. Iedereen binnen het team kan echt zichzelf zijn, dat is ontzettend fijn.” En ook zijn ze er voor elkaar als een bewoner komt te overlijden. “Het overlijden van een bewoner went nooit, of ze nu een maand of vijf jaar bij ons wonen. Je bouwt altijd een band met bewoners op. Na meer dan 10 jaar in de zorg werkzaam te zijn, weet ik inmiddels hoe ermee om te gaan. En het belangrijkste is dat we elkaar opvangen.” Toen Lieke het eerste overlijden van een bewoner bij Zorgvilla De Kleine Heide meemaakte, condoleerde een collega haar met het verlies. “Dat had ik in heel mijn werkleven nog nooit meegemaakt. Het is hier zo warm en persoonlijk, dat is wat Zorggroep De Laren echt anders maakt.”

Maar het mooiste, is volgens Lieke toch écht wel elke keer weer de ‘dankjewel’ van een bewoner. “De bewoners blij maken en de glimlach op hun gezicht toveren, dat maakt voor mij elke werkdag weer goed!”

bekijk Villa De Kleine Heide Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina

Gerelateerde vacatures

Verzorgende IG Nachtdienst

  • Zorg
  • 32 uur
  • Son en Breugel, Zorgvilla De Kleine Heide

Helpende

  • Zorg
  • 16-24 uur
  • Son en Breugel, Zorgvilla De Kleine Heide
Direct contact