Ik ben de oudste van de klas, maar heb het zó naar mijn zin!

Willeke Jansen (56) Helpende Plus* bij Villa De Kleine Heide
Willeke Jansen (56) Helpende Plus* bij Villa De Kleine Heide

* Willeke heeft inmiddels haar diploma behaald. Dit interview is afgenomen toen ze daarvoor leerde.

Ik zit weer in de schoolbanken. En dat op mijn leeftijd!

“Vier jaar geleden startte ik bij Villa De Kleine Heide als huishoudelijk medewerkster. Ik kwam daar terecht in een enorm fijn team. De collega’s van de afdeling Horeca & Huishouding stonden echt altijd voor elkaar klaar. Toch leek het mij leuk om meer betrokken te zijn bij de bewoners, ik ben echt een zorgtype dat graag bezig is met mensen. Ik kreeg de kans door te stromen naar de functie Gastvrouw.

Toen ik de kans kreeg om via mijn werk hier de studie Basiszorg te gaan doen en na het afronden Helpende Plus te worden, heb ik mij direct aangemeld. Nu zit ik dus weer in de schoolbanken, en dat op mijn leeftijd! Ik ben de oudste van de klas, maar vind het heel leuk om te doen. Natuurlijk is het soms wel flink blokken, zo’n studie naast mijn baan. Gelukkig is het te overzien: de opleiding duurt maar een jaar en dan heb ik maar mooi een papiertje in mijn zak.

Ik vind het leuk dat ik tijdens mijn opleiding leerlingen tegenkom van andere zorginstellingen. Je maakt eens een praatje en geeft elkaar tips over het werk. Het valt mij dan wel op, dat het niet overal zo goed geregeld is als bij Villa De Kleine Heide. Ik hoor bijvoorbeeld van medestudenten dat ze regelmatig alleen op de afdeling staan.

Bij ons werk je overdag en ’s avonds nooit alleen, je bent altijd minstens met twee personen. Dat is heel fijn. Je kunt altijd terugvallen op een collega en voldoende aandacht aan de bewoners geven.

Ik behandel de bewoners altijd zoals ik zelf ook behandeld zou willen worden. Dat werd mij thuis met de paplepel ingegoten. Mijn vader zei altijd dat we oudere mensen met respect moesten behandelen. ‘Zij hebben ons land opgebouwd, en jij komt net kijken’, zei hij dan en hij had helemaal gelijk. Ik hoop dat anderen mij ooit ook op die manier behandelen!

Het grootste deel van mijn tijd werk ik met bewoners die begeleiding nodig hebben bij psychische klachten. Ik ben een echt zorgtype, dus dat past helemaal bij mij. Ik probeer de bewoners het altijd naar de zin te maken. En ook al beseffen sommige bewoners het zelf niet altijd, ik zorg ervoor dat ze er netjes uitzien.

Het is belangrijk dat bewoners er goed verzorgd uitzien, daarmee behoudt hij of zij waardigheid. Ook dat vind ik een kwestie van iemand met respect behandelen.

Dat respect krijg ik op mijn beurt ook weer van mijn collega’s en leidinggevenden. Toen mijn moeder ernstig ziek werd en overleed, werd er op mijn werk heel begripvol gereageerd. Ik kreeg de ruimte om dingen te regelen, en voldoende tijd om ook even bij te komen van alle gebeurtenissen. Dat heeft mij zeker geholpen om er op mijn beurt weer te kunnen zijn voor onze bewoners.

Mijn man was al vervroegd met pensioen toen ik begon bij de villa. Ik wilde niet ook thuisblijven. Ik heb het gezellig met mijn man en huisdieren, zie mijn kinderen en kleinkinderen regelmatig en heb genoeg hobby’s.

Ik verveel me thuis dus echt niet. Toch vind ik het fijn om op mijn werk iets te kunnen betekenen voor anderen.

Ik werk 24 uur, dus ik heb nog voldoende tijd voor andere dingen.

Bekijk villa De Kleine Heide Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina

Gerelateerde vacatures

Verzorgende IG Nachtdienst

  • Zorg
  • 32 uur
  • Son en Breugel, Zorgvilla De Kleine Heide

Helpende

  • Zorg
  • 16-24 uur
  • Son en Breugel, Zorgvilla De Kleine Heide
Direct contact