Direct aandacht geven aan de bewoners, daar is alle tijd voor

Daniëlle Lubbers, Gastvrouw bij Villa Duinstaete.

Voldoende aandacht en tijd kunnen geven aan bewoners is een veelbesproken thema in de zorg. Daniëlle Lubbers rekent zich rijk dat zij dit als gastvrouw in Villa Duinstaete kan bieden. “Als een bewoner iets aan mij vraagt kan ik direct handelen.”

Sinds december 2019 is Daniëlle werkzaam als gastvrouw, samen met haar collega Carla. De functie is bedoeld om bewoners meer één-op-één aandacht te kunnen bieden. Daniëlle: “We zoeken elke dag het contact. Bijvoorbeeld bij de koffie ’s ochtends om half elf beneden in de woonkamer. Even een praatje, over hoe het gaat met iemand. Vaak komen dan verzoeken vanzelf. Bijvoorbeeld of we een telefoontje kunnen plegen, of om te helpen de wifi op gang te brengen, of het wegbrengen van een stapel oud papier. Maar het kan ook zijn dat iemand aangeeft die dag graag onder begeleiding buiten te willen wandelen, of een potje Rummikub wil spelen. Of een bewoner die puur en alleen even een verhaal kwijt wil. Het fijne is dat we die aandacht dan direct kunnen geven, we zijn er voor en hebben daar de tijd voor.”

We zoeken elke dag het contact met bewoners

De gastvrouwen staan in nauw contact met de activiteitenbegeleidster, ze versterken elkaar. Daniëlle: “Onze activiteitenbegeleidster Ingrid gaat altijd met nieuwe bewoners in gesprek om te horen waar ze behoefte aan hebben. Op basis daarvan maakt zij het programma. Maar ook wij gooien wel eens een balletje op over een mogelijke activiteit. Laatst opperde ik een idee aan een bewoner, en hij reageerde met een ‘o, mij niet gezien!’ Het is echt per persoon verschillend wat mensen willen. Logisch ook.”

Zo is er al het een en ander aan activiteiten uitgeprobeerd en uitgevoerd. Huiskamerconcerten bijvoorbeeld. Laatst werd wat dat betreft ook meegedaan aan het project ‘’Gluren bij de Buren’’. Uitjes buiten de deur waren er ’s zomers, bijvoorbeeld naar Thijsse’s Hof en buitenplaats Beeckestijn, en ook die zijn voor herhaling vatbaar. Deze en andere activiteiten worden ondersteund door nog eens drie vrijwilligers. ‘’Daar zijn we heel blij mee!, aldus Daniëlle’’.

Deze taakverdeling bevalt erg goed. De zorgmedewerkers kunnen zich zo concentreren op de zorg.

Het werk van de gastvrouwen houdt ook in dat zij de telefoon opnemen en de entree in de gaten houden. “Deze taakverdeling bevalt erg goed. De zorgmedewerkers kunnen zich zo concentreren op de zorg. Iedereen kan zich zo eigenlijk beter concentreren op hun eigen taak voor de bewoners, het zorgt voor veel rust, super,” zegt Daniëlle.

Helpen zit in mijn aard

Daniëlle werkte overigens al in Villa Duinstaete, voordat ze de functie van gastvrouw kreeg. Ze had dienst in de keuken en de huishoudelijke dienst. Het ging kriebelen, zo vertelt ze, omdat ze toch meer in de verzorgende sfeer wilden gaan werken. “Ik vind het ontzettend fijn om mensen te helpen, of ze nu jong of oud, gezond of ziek zijn. Dat zit geloof ik in mijn aard,” lacht ze. Heel blij was ze dan ook toen haar de kans werd geboden naar de functie van gastvrouw over te stappen. Ze zit er helemaal op haar plek. “Villa Duinstaete is een hartstikke mooie werkplek. Ik heb een topbaan!”

Gerelateerde vacatures

Verpleegkundige

  • Zorg
  • 32 uur
  • Bloemendaal, Zorgvilla & Zorghotel Duinstaete

Werken bij Zorggroep De Laren

Direct contact