De bewoner staat in het middelpunt van de zorg

Marleen van Brakel werkt als helpende bij Villa Sluysoort

Op de fiets naar het werk

Werk bij een kleinschalige woonlocatie voor ouderen; dat was waar ik bewust naar zocht. Al Googlend ontdekte ik zo Zorggroep De Laren. De afbeeldingen van de prachtige Villa Sluysoort spraken me gelijk al aan. En die villa bleek ook nog eens vlak bij mijn huis te zijn. Heerlijk, op de fiets naar mijn werk! Ik stuurde een open sollicitatie en werd door de locatiemanager uitgenodigd voor een kennismaking.

Een heel inwerktraject hadden mijn nieuwe collega’s voor mij in petto: 3 dagen meelopen in een vroege dienst, 3 avonddiensten én nog een dag in de horeca om te leren hoe de andere teams hun werk doen. Zo leerde ik in korte tijd de villa en haar bewoners kennen. Het voelde al heel snel vertrouwd: ik werk hier pas vanaf juni 2019 maar het voelt alsof ik er al jaren rondloop.

“Hier wordt echt naar de behoefte van de mensen gekeken. De bewoner staat in het middelpunt van de zorg.”

Grapjes maken werkt goed voor de sfeer

Ik moet vaak zo lachen om de interactie die ik heb met de bewoners. De grapjes die ze maken. Vanmorgen was er bijvoorbeeld een meneer die geen zin had om uit bed te komen. “Ontbijtje op bed dan maar?” vroeg ik aan hem terwijl ik zijn bed rechtop zette. Nee, dat wilde hij niet en hij deed net of hij sliep. “Kopje koffie op bed dan?” Daar ging één oog open. Dus ik pakte koffie en ging naast hem zitten. En ik begon het liedje “Zwaar leven” van Brigitte Kaandorp te zingen. Toen lukte het toch om hem uit bed te krijgen zonder veel moeite. “Je bent een vervelend mens” grapte hij. Waarop ik “Ja, en toch houdt u van me” antwoordde. Kijk, dat kan alleen maar als je elkaar een beetje kent en weet tot hoever je kunt gaan.

Zo ga ik ook met mijn collega’s om, door af en toe een complimentje te geven of een grapje te maken. Of gewoon te vragen hoe het gaat. Dan heb je echt contact, en dat werkt goed voor de sfeer.

“Ik mocht zelf uitzoeken welke opleiding ik wilde doen en de locatiemanager kwam zelfs nog met een andere cursus. Fijn dat ze zo meedenkt!”

Horizon verbreden

In januari ga ik beginnen met de opleiding voor Verzorgende. Het was al heel lang een wens van me om mijn horizon te verbreden, ook op mijn vorige werk. En hier voel ik me zo op mijn gemak dat ik gewoon de stoute schoenen heb aangetrokken door aan te geven dat ik dat graag wilde. “Prima, zoek maar uit waar je die opleiding zou willen doen” kreeg ik als antwoord. Na deze opleiding ga ik waarschijnlijk ook nog de cursus EVV doen. Dat was nog een suggestie van de locatiemanager. Ik vind het super dat ze zo met me meedenkt.

“Af en toe een complimentje geven of een grapje maken. Of gewoon vragen hoe het gaat. Dan heb je echt contact met mensen.”

Een goed gesprek

Wat ik het leukst vind aan mijn werk? Dat ik met elke bewoner op een andere manier contact heb. Soms met gevoel, bijvoorbeeld door aanrakingen of door te zingen met bewoners die dementie hebben. En andere keren met een goed gesprek. De meeste bewoners hebben een hoog opleidingsniveau en vooraanstaande functies bekleed. De manier waarop ze in het leven staan en hoe ze tegen de wereld aankijken, vind ik enorm boeiend en leerzaam.

Om dit werk te doen moet je wel echt van mensen houden. Er voor de bewoners willen zijn. Hier wordt echt naar de behoefte van de bewoners gekeken. We kunnen niet overal rekening mee houden, maar we proberen het zoveel mogelijk. Dat de bewoner in het middelpunt van de zorg staat, dat is wat ik hier zo fijn vindt.

Gerelateerde vacatures

Verzorgende niveau 3 IG flexpool mét leaseauto

  • Zorg
  • 24 uur of meer
  • Maarssen, Zorgvilla Sluysoort

Verzorgende niveau 3 IG/EVV

  • Zorg
  • 24 - 32 uur
  • Maarssen, Zorgvilla Sluysoort

Werken bij Zorggroep De Laren

Direct contact