Op mijn 54e een carrièreswitch naar de zorg, wie had dat ooit gedacht?

Kees Otten is gastheer / horecamedewerker bij Villa Sluysoort:

Van vrijwilliger patiëntenvervoer naar gastheer

Na 13 jaar als postbode en 24 jaar in het verzekeringswezen, werk ik nu alweer sinds 2016 in de horeca bij Villa Sluysoort. De ene week werk ik 24 uur en de andere 40 uur.

Mijn eerste kennismaking met de villa was een advertentie in de krant waarin ze om een vrijwilliger voor patiëntenvervoer vroegen. Dat leek me wel wat. Na enige tijd liep ik een paar weken met de technische dienst mee om te kijken of dat wat voor mij was. Maar dat bleek niet echt mijn ding. Destijds begeleidde ik ook één avond per week een bewoner bij het avondeten. Heel fijn en dankbaar om te doen, en dat werd opgemerkt. Groot was mijn verbazing toen ik na een halfjaar door de locatiemanager werd gevraagd om in dienst te komen bij Villa Sluysoort. Op mijn 54e een carrièreswitch naar de zorg... wie had dat ooit gedacht?

Toen ik begon in het Team Horeca heb ik eerst een aantal dagen met collega’s meegelopen. Bewoners en collega’s leren kennen, het werk stap voor stap onder de knie krijgen. De functie van gastheer kwam pas later. Mijn prettigste herinnering? Dat ik me direct thuisvoelde, erbij hoorde en dat ik serieus genomen werd.

‘’Werken bij Villa Sluysoort is allesbehalve saai’’

Mijn werkdag start altijd met het klaarmaken van de ontbijtjes voor de bewoners. Om 8.00 uur mag ik dan de eerste ronde ontbijt brengen naar de bewoners die op hun kamer willen eten, om 9.00 uur volgt de tweede ronde. De meeste bewoners geven er de voorkeur aan om op hun appartement te ontbijten. Wij geven van tevoren wel een lijst met keuzes, maar feitelijk kunnen ze alles krijgen wat ze willen. Om 10.30 uur is de koffieronde. Daarna gaan we door met de voorbereidingen voor de lunch: de tafels in de eetkamer opnieuw dekken, in de keuken alles aanvullen vanuit het magazijn, boodschappen opruimen, en noem maar op. Er is genoeg te doen.

Werken bij Villa Sluysoort is allesbehalve saai. Dat komt onder andere door het gigantisch leuke team waarmee ik mag samenwerken. De sfeer is open. En natuurlijk worden er ook de nodige grapjes gemaakt. Ja, humor doet veel voor de werksfeer.

Als mijn werk het toelaat ga ik af en toe even naast de bewoners zitten om een praatje te maken. Dan vraag ik of ze goed geslapen hebben. Hoe het met ze gaat, of met hun familie.

Soms maak ik buiten een wandeling met bewoners of ik drink koffie op het balkon met ze. En ik ga graag mee met uitjes buiten de deur. Dan gaan we bijvoorbeeld naar het Openluchtmuseum, een tuincentrum of kersen eten in de zomer.

Ik ben één van de vaste gezichten in Team Horeca en bewoners merken het direct als ik er een keer niet ben. Dan is het de volgende keer gelijk van: “Ha, Kees is weer terug!” Dat geeft mij toch het gevoel dat ik gewaardeerd word.

Gezelligheid in huis met bloemen en planten

Wat mijn werk ook leuk maakt, is dat ik naast mijn horecawerkzaamheden verantwoordelijk ben voor alle bloemen en planten in en om de villa. Voor de feestdagen bestel ik kerstbomen en kerststukjes, en ik breng de villa in kerstsfeer. Voor jarige bewoners regel ik altijd een bos bloemen. Zo zorg ik voor nog meer gezelligheid in huis.

Topbaan dichtbij huis

Wat ook zo fijn is: vroeger stond ik bijna elke dag in de file, nu werk ik op 400 meter van mijn huis. Kan ik lekker lopend of op de fiets naar mijn werk. Heerlijk!

Ik vind het echt een topbaan, waar ik heel veel plezier in heb. ’s Morgens ga ik altijd met goede zin naar mijn werk. En aan het eind van mijn werkdag met een blij gevoel weer naar huis. Bij Villa Sluysoort hoop ik wel tot mijn pensioen te mogen blijven!

Gerelateerde vacatures

Nieuw!

Zelfstandig werkend Kok

Voor Villa Sluysoort in Maarssen en Villa Hoefstaete in Bosch en Duin zoeken we een zelfstandig werkend Kok voor 2/3 dagen per week (20 uur).

  • Horeca
  • 20 uur
  • Maarssen, Villa Sluysoort

Werken bij Zorggroep De Laren

Direct contact