Als je de mensen beter leert kennen, krijg je ook betekenisvoller contact

Bas Engels, Verzorgende niveau 3 IG/EVV bij Villa Hamer en leert voor HBO-Verpleegkundige.

Als stagiair een halfjaar meelopen met verzorgende en verantwoordelijke diensten, en dan vervolgens een aanbod krijgen om in dienst te komen: het overkwam Bas Engels.

“In het kader van mijn opleiding HBO-V liep ik stage bij Villa Hamer. Ik leerde snel alle ins en outs van het werk kennen. Door mee te lopen met collega’s, te kijken, te leren en vragen te stellen. Al snel mocht ik onder begeleiding zelf verantwoordelijke diensten draaien. Dat beviel mij heel goed. Mijn collega’s en de bewoners blijkbaar ook, want toen mijn stage erop zat kwam de locatiemanager met de vraag of ik bij Villa Hamer wilde blijven werken. Iets waar ik niet lang over na hoefde te denken.”

Soepele samenwerking tussen teams

“Als dat nodig is, draai ik ook verzorgende diensten. Maar verantwoordelijke diensten, dat is echt mijn ding. De medicatie van de bewoners verzorgen, het overzicht van alle werkzaamheden bewaken en als aanspreekpunt voor onder meer de apotheek, huisarts en fysiotherapeut fungeren. Heerlijk afwisselend vind ik dat!”

“Vergeet alles wat je weet over werken in de ouderenzorg: werken bij Villa Hamer is totaal niet te vergelijken met werken in een regulier verzorgingshuis.”

“Elke dag om 11.00 uur overleggen we met alle teams: Horeca, Huishouding, Zorg en Management. Als verantwoordelijke van dienst is het mijn taak om te zorgen dat de samenwerking binnen én tussen de teams soepel verloopt. Verandert er bijvoorbeeld iets in het eetbeleid? Dan ga ik in gesprek met het Team Horeca. Zijn er wijzigingen op huishoudelijk gebied? Dan stem ik die af met het Team Huishouding. Buiten dat overleg loop ik gewoon naar iemand van een ander team toe als ik wat wil weten. Dat is het voordeel van werken op zo’n kleinschalige zorglocatie als Villa Hamer: je kunt dingen snel en persoonlijk afstemmen.”

Betekenisvol contact

“De sfeer bij de villa is heel open, rustig en luxe. Veel bewoners functioneren vaak buitengewoon goed voor hun leeftijd, en dat willen we stimuleren door het aanbieden van faciliteiten die daarbij passen zoals een bibliotheek. Hoeveel contact ik heb met een bewoner, verschilt per persoon: sommige bewoners hebben heel veel behoefte aan contact, andere zijn weer wat meer op zichzelf. Eén ding geldt wel voor iedereen: als je mensen beter leert kennen, krijg je ook betekenisvoller contact.”

“De tijd en aandacht die ik kan besteden aan de bewoners; dát maakt werken bij Villa Hamer speciaal!”

“De bewoners zijn voor mij ook de belangrijkste reden om bij Villa Hamer te blijven werken. Anders dan bij een regulier verzorgingshuis kan ik ze hier wel veel tijd en aandacht schenken. En daar krijg ik ook veel vertrouwen en waardering voor terug. Dát maakt het werken hier zo speciaal.”

Balans tussen professionaliteit en humor

“Hulp nodig hebben bij de dagelijkse verzorging vraagt veel vertrouwen. Door die hulp met humor en aandacht te brengen, probeer ik het luchtiger te maken. De juiste balans te vinden tussen professionaliteit en humor zodat het contact prettig is voor iedereen. Ook de bewoners weten dat ik wel van een lolletje houd. Van sommige bewoners krijg ik ook een koekje van eigen deeg. Bijvoorbeeld van een mevrouw die bekend staat om haar grote gevoel voor humor. Tijdens de dagelijkse verzorging maakten we samen flauwe grappen. Later op de dag kwam ze speciaal naar mij toe met haar rollator, een hele prestatie voor haar. “Wat kan ik voor u doen?” vroeg ik haar. Waarop ze mij indringend aankeek en zei: “Ik ben eruit: jij bent niet gewoon gestoord, jij bent prettig gestoord.” Nou dan kun je mij opvegen!”

“Hulp nodig hebben bij de dagelijkse verzorging vraagt veel vertrouwen. Door die hulp met humor en aandacht te brengen, probeer ik het luchtiger te maken.”

“Wanneer ik blij naar huis ga? Als ik de rust kan bewaren en mijn dienst zowel voor bewoners als collega’s zo kan afsluiten dat ze probleemloos verder kunnen met hun dag. Ik kan iedereen die wil werken in de ouderenzorg aanraden om eens bij ons te komen kijken en je te laten verrassen. Werken bij Villa Hamer is totaal niet te vergelijken met werken in een regulier verzorgingshuis. Wat wij verlenen is echt een heel ander type zorg in een compleet andere setting.”

Bekijk villa Hamer Lees andere verhalen Ga naar de werken-bij pagina
Direct contact