Soms voel ik me bijna vereerd door de manier waarop iedereen mij vertrouwen geeft

Monica Hardeman is helpende bij Villa Sluysoort

Op een vacature voor Gastvrouw solliciteren en uiteindelijk als Helpende aan de slag gaan bij Villa Sluysoort. Een bijzondere wending die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken. Hoe het kwam? Omdat ik het na vele jaren in de modebranche over een heel andere boeg wilde gooien. “Mam, jij moet écht iets met mensen gaan doen. Want je bent net een magneet”, zei mijn dochter tegen mij. “Je trekt overal mensen aan.” En dat was ook waar mijn interesse naar uitging: iets met kinderen of oudere mensen doen, twee doelgroepen die mij altijd hebben aangesproken. Dus ging ik bewust op zoek naar een baan waarin ik met mensen kon werken.

Twee verschillende sollicitaties

Kort nadat ik mijn sollicitatie op de functie van Gastvrouw bij Villa Sluysoort had verstuurd, viel mijn oog op een andere vacature van Zorggroep De Laren: Helpende. Al lezende bedacht ik me dat ook wel zou kunnen, ondanks dat ik niet de juiste achtergrond en ervaring had. Dus solliciteerde ik ook op deze vacature. In mijn motivatie schreef ik dat ik een mensen-mens ben en veel wil leren. Dat was voldoende om te worden uitgenodigd voor een gesprek. De manager van Villa Sluysoort was verbaasd om twee sollicitaties op verschillende vacatures te krijgen. Ze liet me kiezen wat ik het liefst wilde, en ik koos voor Helpende.

Mijn leergierigheid kwam uitstekend van pas in mijn eerste weken. Ik begon in een hectische periode. Door zelf heel veel dingen uit te zoeken en te vragen, leerde ik de villa, haar bewoners en het werk kennen. Gelukkig met een collega die me hielp waar ze kon. En met de hulp van de bewoners. Ik zette door, en won daarmee ook snel hun vertrouwen. Vanaf dat moment wilden sommigen alleen nog maar verzorgd worden door mij. Ik kreeg ook complimenten vanuit de directie en de manager. “Je doet het goed, de bewoners vinden je een prettig persoon”. Dat vind ik heel fijn. En soms voel ik me bijna vereerd door de manier waarop iedereen mij vertrouwen geeft.

Als ik zo oud ben, hoop ik dat er ook zo goed voor mij wordt gezorgd.

Met respect helpen bij de alledaagse dingen

Als helpende bij Villa Sluysoort help ik de bewoners met alledaagse dingen: wekken, uit bed komen, eten, douchen, aankleden. Daarnaast heb ik een certificaat behaald op het gebied van medicijnen. Behalve medicijnen uitdelen, wonden verzorgen en verbanden aanleggen, mag ik dus ook medicijnen uitzetten. Niet dat ik dat nu ook doe, maar ik vind het wel fijn om er wat kennis van te hebben. Zo weet ik wat de gevolgen zijn als iemand mij vraagt om een paraaf te zetten voor medicatie of bepaalde medicijnen uit te delen. Dat is toch een hele verantwoordelijkheid.

Het belangrijkst in mijn werk vind ik respectvol omgaan met de bewoners. Zij brengen een brok ervaring en geschiedenis mee, sommigen hebben zelfs nog de oorlog meegemaakt. Ik vind het niet meer dan logisch dat ze ook op hun oude dag alle respect verdienen. Wanneer ik hun verhalen hoor, denk ik altijd: dit is ook míjn voorland. Als ik zo oud ben, hoop ik dat er ook zo goed voor mij wordt gezorgd. Natuurlijk kan een dolletje op z’n tijd ook. Dat is van alle leeftijden!

Lieve woorden en waardering

Op dit moment ben ik, na een afwezigheid van zo’n 4 weken, mijn werkzaamheden weer langzaam aan het oppakken. De bewoners laten merken dat ze het heel fijn vinden dat ik er weer ben, en zelfs de familie spreekt me aan waarom ik er een tijdje niet was. In de tijd dat ik thuis zat, zijn er twee bewoners overleden. Deze week kwamen hun kinderen de appartementen leeghalen. Tot mijn ontroering kwamen ze ook even bij mij langs om me te bedanken. Die lieve woorden en waardering doen me goed.

Het leukste aan mijn werk? De interactie met de bewoners, hun vertrouwen en hoe dankbaar ze zijn voor alles wat ik doe. Maar ook de band met mijn collega’s, die is heel hecht. Daardoor ga ik aan het eind van de werkdag blij naar huis. Hoe hectisch mijn dag ook was.

Gouden tip

Mijn gouden tip voor toekomstige collega’s? Wat je achtergrond ook is, je kunt altijd bij ons komen werken. Laat je verrassen, het werk kan best bij je passen. Ook al denk je dat je niet de juiste ervaring hebt, soms is er meer mogelijk dan je denkt.

Gerelateerde vacatures

Coördinerend Verpleegkundige niveau 4

  • Zorg
  • 32 uur
  • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort

Verzorgende niveau 3 IG/EVV

  • Zorg
  • 24 - 32 uur
  • Maarssen, Zorgvilla & Zorghotel Sluysoort

Werken bij Zorggroep De Laren

Direct contact