Het is iedere keer weer een ontdekkingsreis

Mariska Nederlof (36), keukenhulp:

“Officieel ben ik keukenhulp, maar mijn taken zijn inmiddels behoorlijk uitgebreid. Gelukkig maar, want iedere dag ziet er daardoor anders uit. Ik doe ook administratieve klusjes voor onze locatiemanager en ik onderhoud een stukje tuin samen met een bewonersechtpaar dat altijd een grote eigen tuin heeft gehad en die zo miste. We hebben inmiddels al paprika’s geoogst en tomaatjes en de kok is blij met onze zelfgekweekte kruiden.

Onze bewoners zien mij als eerste ’s ochtends. Ik breng de ontbijtjes naar de appartementen. De vroegste wil zijn dienblad om acht uur en de laatste om half tien. ’s Avonds eten we in principe samen in de gezamenlijke eetkamer. Vooral bewoners die snel overprikkeld raken, willen we dan ook voldoende structuur en rust kunnen bieden. Daarom eten we met één bewoner in onze mooie serre, we ontdekken gaandeweg waar zij zich het beste bij voelt. Ik vind het mooi om bij zo’n zoektocht betrokken te worden. Ieder mens is uniek, ook met zijn of haar geheugenproblemen. Niet alles staat in boekjes, het heeft veel met intuïtie te maken. Dus het is iedere keer weer een ontdekkingsreis. Een bewoonster trekt erg naar mij toe, ik weet ook niet waarom. Het maakt haar rustig als ik in de buurt ben, hebben we gemerkt. De familie heeft gevraagd of ik regelmatig naar haar toe wil. Natuurlijk doe ik dat.

Maar favoriet zijn en blijven mijn pannenkoeken, daar verheugen bewoners zich echt op!

Maar mijn kerntaak ligt nog steeds wel in de keuken. Iedere lunch maak ik iets lekkers: zelfgemaakte saucijzenbroodjes of eiermuffins gevuld met gerookte kip en voor de bite ringetjes prei. Maar favoriet zijn en blijven mijn pannenkoeken, daar verheugen bewoners zich echt op!

Op mijn zestiende ben ik ooit begonnen aan de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. Ik was veel te jong, begreep amper het nut van die studie. Daar ben ik al snel mee opgehouden. Laten we het erop houden dat ik een laatbloeier ben. Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt, maar hier heb ik mijn passie ontdekt: de ouderenzorg. Misschien speelt ook mee dat mijn moeder een tijdje geleden is overleden. Ik heb soms het gevoel dat ik haar overlijden hier pas aan het verwerken ben, terwijl ik mijn liefde geef aan onze bewoners.”

Werken bij Zorggroep De Laren

Direct contact